Yükseköğretim Kurulu (YÖK), rektörlerin aylık kazançları ve üniversitelerin çeşitli gelir kaynaklarından aldıkları ücretlerle ilgili kamuoyunda oluşan tartışmalara ilişkin detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, döner sermaye dışındaki kaynaklardan rektörlere herhangi bir ek ödeme yapılmasının mümkün olmadığı vurgulandı.
Döner Sermaye Dışındaki Kaynaklar Kapsam Dışı
YÖK’ün açıklamasında, rektörlerin üniversitelere bağlı teknokent, teknopark, teknoloji transfer ofisi, iktisadi işletmeler ve iştirakler gibi gelir getirici yapıların yönetiminde yer alsalar dahi, bu görevlerden dolayı “huzur hakkı, koordinatörlük, danışmanlık, yönetici payı” gibi herhangi bir ek ücret alamayacakları açıkça belirtildi. Bu uygulama, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 58. maddesine dayandırıldı.
YÖK, döner sermaye gelirlerinden rektörlere yapılabilecek yönetici payı ödemesinin de kanunla sınırlandırıldığını ifade etti. Bu tür ödemelerin miktarı ve üst sınırının yine ilgili yasal düzenlemelerle belirlendiği, dolayısıyla keyfi uygulamalara izin verilmediği bildirildi. Üniversitelerin mali işlemlerinin sadece YÖK tarafından değil, aynı zamanda Sayıştay tarafından da yıllık olarak denetlendiği hatırlatıldı.
Usulsüz Ödemelere Karşı Yaptırımlar
Yapılan açıklamada, mevzuata aykırı olarak rektörlere ya da başka yönetici pozisyonundaki kişilere herhangi bir ad altında ödeme yapılması durumunda, bu tutarların geri alınacağı ve sorumlular hakkında gerekli idari ve cezai işlemlerin uygulanacağı uyarısında bulunuldu. Bu yaklaşımın, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine bağlı kalınarak yürütüldüğü vurgulandı.