Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), 28. Dönem ikinci devre için başkanlık seçimi süreci 28 Mayıs’ta resmen başlıyor. Bu süreç, mevcut TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesi nedeniyle yürürlüğe giriyor. Mevzuata göre bir yasama döneminde iki kez Meclis Başkanı seçimi yapılıyor. İlk seçilen başkan 2 yıl görev yaparken, ikinci devre için seçilen başkan ise yasama dönemi sonuna kadar görevine devam ediyor.
Aday Başvuruları ve Takvim
Seçim sürecinin başlangıç tarihi, Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ereceği 7 Haziran’dan 10 gün öncesine, yani 28 Mayıs’a denk geliyor. Adaylar, bu tarihten itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlığı'na başvurularını yapacaklar. Adaylık sürecinin tamamlanmasının ardından, TBMM Genel Kurulu toplanarak başkanlık seçimini gerçekleştirecek. Seçimin Kurban Bayramı tatili öncesinde, 3 veya 4 Haziran tarihlerinde yapılması planlanıyor.
Seçim Usulü ve Oylama Turları
TBMM Başkanı gizli oyla seçiliyor ve seçim süreci en fazla dört turdan oluşabiliyor. İlk iki turda, 600 milletvekilinin üçte ikisine tekabül eden 400 oy aranıyor. Bu çoğunluğun sağlanamaması halinde üçüncü tura geçiliyor ve bu turda salt çoğunluk, yani 301 oy gerekiyor. Eğer üçüncü turda da bir aday salt çoğunluğu elde edemezse, en çok oy alan iki aday arasında dördüncü tur yapılıyor. Bu turda en fazla oyu alan isim, yeni TBMM Başkanı olacak.