Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber.com
İstanbul
AÇIK
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Haber Gündem Nijerya'da Lassa ateşi salgınında 156 kişi öldü: Virüsün belirtileri ve yayılma riski üzerine uyarılar artıyor

Nijerya'da Lassa ateşi salgınında 156 kişi öldü: Virüsün belirtileri ve yayılma riski üzerine uyarılar artıyor

Nijerya'da son 4 ayda, hayvandan insana bulaşan Lassa ateşi nedeniyle 156 kişi hayatını kaybetti. Hükümet, Şubat 2023'te "acil durum" ilan etmişti. Lassa ateşi ateşi; ateş, baş ağrısı, kas ağrıları gibi belirtilere neden olan bir hastalıktır.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nijerya'da Lassa ateşi salgınında 156 kişi öldü: Virüsün belirtileri ve yayılma riski üzerine uyarılar artıyor

Lassa Ateşi Nijerya'yı Teğet Geçmeye Devam Ediyor

Nijerya'da, hayvandan insana bulaşabilen ve ciddi ölümlere neden olabilen Lassa ateşi salgını devam ediyor. Ülke genelinde Şubat 2023'te acil durum ilan edilen salgında sadece son dört ay içerisinde 156 kişi hayatını kaybetti. Hastalık, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ölümcül olabiliyor. Ancak hastalığın ne olduğu ve belirtileri hakkında halkın bilgilendirilmesi oldukça önemli.

Lassa Ateşi Nedir?

Lassa ateşi, ilk kez 1969 yılında Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde tespit edilen bir hastalıktır. Fare dışkısıyla temas sonucu insanlara bulaşan ve insandan insana geçebilen bu hastalık özellikle kanamalı ateşe yol açmasıyla bilinir. Batı Afrika'da görülen bu akut viral hastalık, özellikle Lassa bölgesinde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur.

Lassa Ateşi Belirtileri

Lassa ateşinin belirtileri genellikle virüsle temas sonrası 1 ila 3 hafta içinde ortaya çıkar. Hastaların yaklaşık %80'inde hafif ateş, baş ağrısı, genel kırıklık gibi belirtiler görülse de enfekte olanların %20'sinde semptomlar ciddileşebilir. Kanamalar, solunum sıkıntısı, tekrarlayan kusmalar, yüzde ödem ve şok gibi belirtiler gelişebilir. Ayrıca, hastalığın ilerleyen safhalarında ensefalit, tremorlar, işitme kaybı gibi nörolojik problemler ortaya çıkabilir.

Lassa Ateşi Nasıl Bulaşır?

Lassa ateşi genellikle Mastomys natalensis kemirgeni aracılığıyla insana bulaşır. Bu kemirgen bir kez hastalığa yakalandıktan sonra uzun bir süre virüsü idrar ve dışkısıyla yayabilir. İnsanlara bulaşma genellikle bu kemirgenin atıklarıyla temas, kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi veya doğrudan enfekte bir kişiyle temas yoluyla gerçekleşebilir. Ayrıca, sağlık bakım ünitelerinde yeterli koruyucu önlemlerin alınmaması durumunda hastadan hastaya da bulaşabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TikTok, kullanıcı deneyimini geliştirmek adına yeni bir özellik kullanıma sundu

TikTok, kullanıcı deneyimini geliştirmek adına yeni bir özellik kullanıma sundu

Sponsorlu bağlantılar