KKTC'nin Kuruluş Yıl Dönümü Öncesi Sınırda Gergin Anlar

KKTC'nin Kuruluş Yıl Dönümü Öncesi Sınırda Gergin Anlar

Kuzey Türk Cumhuriyeti () 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı'nın 52. yıl dönümü kutlamalarına hazırlanırken, Metehan Sınır Kapısı'nın Güney Rum Yönetimi (GKRY) tarafında düzenlenen provokatif bir gösteri bölgede tansiyonu yükseltti.

20.07.2026 07:44 | Son Güncelleme : 20.07.2026 07:44

Ellerinde Yunan bayrakları taşıyan bir grup Kıbrıslı Rum, sınır kapısında toplanarak "Türkler Kıbrıs'tan dışarı", "Türkiye Kıbrıs'tan dışarı" ve "Federasyona hayır" sloganları attı.

Barış Harekâtı'nın yıl dönümü öncesinde provokasyonu tırmandırmayı hedefleyen grubun eylemi, her iki tarafın güvenlik güçlerinin aldığı yoğun tedbirler sayesinde daha büyük bir çatışmaya dönüşmeden engellendi.

Gösteriyi organize eden gruplar, bu provokasyonun bir başlangıç olduğunu belirterek, 20 Temmuz günü Ledra Palace Sınır Kapısı'nda "Büyük Buluşma" adı altında yeniden toplanacaklarını duyurdu.

Türkiye’den "Eğitim Uçuşu" Mesajı

Güneydeki gerginlik ve provokatif eylemlerin ardından Türkiye Cumhuriyeti'nden dikkat çeken bir hamle geldi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kıbrıs Adası'nın güneyinde, Akdeniz’in uluslararası hava sahasında kapsamlı bir eğitim uçuşu gerçekleştirildiğini duyurdu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli üslerden havalanan muharip ve destek uçaklarının katılımıyla icra edilen eğitim uçuşuna dair bakanlığın sosyal medya hesabından şu açıklama yapıldı:

"Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı çeşitli üslerden havalanan muharip ve destek uçaklarımızın katılımıyla Kıbrıs Adası'nın güneyinde, Akdeniz'in uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu gerçekleştirildi. Her zaman, her yerde, göklerimizin yılmaz bekçileriyiz."

Sıradaki Haber Yükleniyor