TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edilen ve muhalefet tarafından “doğa katliamına yasal kılıf” olarak eleştirilen İklim Kanunu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. CHP, söz konusu kanunun yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle başvuru yaptı.
Gökhan Günaydın’dan AYM Önünde Açıklama
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, dilekçeyi teslim ettikten sonra AYM önünde yaptığı açıklamada, yalnızca İklim Kanunu değil, farklı yasa ve kararların da iptali için başvuruda bulunduklarını belirtti. Günaydın, “Bugün 774 sayılı KHK’ya ilişkin üç ayrı paket, 10’uncu Yargı Paketi’nin dördüncü düzenlemesi, İklim Kanunu’nun tüm maddeleri ve bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi olmak üzere toplam beş yasa ve bir kararname için yürütmenin durdurulması ve iptal talebimizi sunduk” dedi.
Günaydın, Cumhur İttifakı’nın muhalefetin sunduğu teklifleri dikkate almadığını belirterek, “774 kanun teklifimizin tamamı reddedildi, 1250 araştırma önergemiz gündeme dahi alınmadı. Yasama süreci tamamen iktidarın kontrolünde ilerliyor” ifadelerini kullandı.
Rektör Atamaları ve Belediyelerin Yurt Yapma Yetkisi
CHP’li Günaydın, daha önce AYM tarafından iptal edilen bazı yetkilerin tekrar yasalaştırıldığını da hatırlattı. AYM’nin Cumhurbaşkanı’nın tek başına rektör atama yetkisini iptal ettiğini, ancak bu yetkinin yeniden Meclis’ten geçirilen bir düzenleme ile Cumhurbaşkanına verildiğini belirtti.
“AYM, ‘Cumhurbaşkanı tek başına rektör atayamaz’ diyor ama Cumhurbaşkanı bu uygulamaya devam ediyor. Biz, bunun da tekrar iptali için buradayız” diyen Günaydın, belediyelerin yurt yapma yetkisinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de AYM’ye taşındığını aktardı.
Gökhan Günaydın son olarak, “Cumhur İttifakı ile AYM arasında bir inatlaşma var gibi görünüyor ama biz muhalefet olarak hukukun yanında durmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.