BM Genel Sekreteri Guterres: "Kıbrıs'ta Güven İnşa Ediyoruz"

BM Genel Sekreteri Guterres: "Kıbrıs'ta Güven İnşa Ediyoruz"

Birleşmiş Milletler () Genel Sekreteri , konusunda tarafların farklı görüşlerine rağmen güven inşa etme sürecinin adım adım ilerlediğini açıkladı.

18.07.2025 06:00

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York’ta gerçekleştirilen Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Gayriresmi Toplantı'nın ardından basına değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıya Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ve İngiltere’yi temsilen Bakan Stephen Doughty katıldı.

Guterres, Mart ayında kararlaştırılan altı girişim kapsamında önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve gençlik projeleri için teknik komite kurulması, çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili iş birlikleri, mezarlık restorasyonları ve mayın temizleme anlaşmalarının hayata geçirildiğini belirtti. Guterres, tüm bu girişimlerin her iki toplumun günlük hayatını doğrudan etkileyen alanlarda atılmış olumlu adımlar olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri, taraflar arasında dört yeni geçiş noktası açılması yönünde uzlaşma sağlandığını, ancak uygulamaya geçilemediğini aktardı. Güzergah konusunda hala çözülmesi gereken bazı teknik sorunlar olduğunu ifade eden Guterres, tampon bölgede güneş enerjisi kullanımı gibi çevresel iş birliklerinin de gündemde olduğunu ve bu projelerin tüm Kıbrıslıların yararına olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümünde taraflar arasında temel yaklaşımlar açısından büyük farklılıklar olduğunu kabul eden Guterres, buna rağmen güven inşa etmeye yönelik sürecin kararlılıkla sürdürüldüğünü vurguladı. Antonio Guterres, “Kıbrıs halkının yararına somut işler yapma konusunda gerekli koşulları oluşturduk” diye konuştu.

Basın toplantısında Suriye'deki gelişmelere de değinen Guterres, ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve farklı toplulukların haklarının tanınması gerektiğini söyledi. “Suriye sorununu çözmek Suriyelilere aittir” ifadesiyle uluslararası toplumun rolüne dikkat çeken Guterres, kapsayıcı ve kalıcı bir çözümün önemine işaret etti.

Son olarak, Kıbrıs müzakerelerinde ilerlemenin yavaş ama yapıcı adımlarla sürdüğünü belirten Guterres, atılan her küçük adımın uzun vadede barışa katkı sağlayacağını ifade etti.

Sıradaki Haber Yükleniyor