Haber.com Yerel Çayırhan Termik Santrali’nin Özelleştirilmesi ve Madencilerin Eylemi Meclis Gündeminde

Çayırhan Termik Santrali’nin Özelleştirilmesi ve Madencilerin Eylemi Meclis Gündeminde

Çayırhan Termik Santrali'nin özelleştirilmesi ve madencilerin başlattığı eylem, TBMM Genel Kurulu’nda tartışmalara yol açtı. DEM Parti’nin madencilik sektöründeki sorunların araştırılmasına yönelik grup önerisi ile Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP’nin farklı önerileri AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

"Özelleştirme Politikaları İşçileri ve Doğayı Talan Ediyor"

DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, özelleştirme politikalarını eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
"Çayırhan işçilerinin haklarıyla ilgilenmek yerine lojmanlardan nasıl çıkarılacaklarını planlıyorsunuz. 500 işçi madende beklerken diğer madenciler Ankara’ya yürüyüşe geçti. Özelleştirmeler yalnızca işsizlik yaratıyor, doğayı talan ediyor ve işçilerin haklarını çalıyor."

"Nallıhan İşçileri 9 Gündür Direniyor"

Saadet-Gelecek Grubu Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, işçilerin özelleştirmelere karşı verdiği mücadeleyi destekleyerek şöyle konuştu:
"Nallıhan’daki işçiler 9 gündür eylemde. Ankara’ya yürüyorlar ama hükümet bu çığlığa kulak vermiyor. Özelleştirmelerle elde edilen 63 milyar doların nerede harcandığı ise belirsiz. Ne asgari ücret, ne emekliler, ne memurlar bundan yararlandı."

"Çayırhan Milli Servettir, Satılamaz"

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Çayırhan’ın stratejik önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Çayırhan yalnızca bir santral değil, bir milli servettir. Burası milyarlarca lira kâr eden bir tesistir. Satışa çıkarılmasının hiçbir ekonomik gerekçesi yoktur. Bu özelleştirme, halkın malını peşkeş çekmektir."

Pamuk Üreticileri Zor Durumda

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise pamuk üreticilerinin sorunlarını dile getirdi:
"Pamuk üretim maliyeti 34 lira, satış fiyatı ise 22-23 lira. Çiftçi, zarar ettiği için pamuk ekmeyi bırakıyor. Destekleme primi 10 lira olmalı ki çiftçi zarar etmesin. Ancak Hükümet, çiftçiye yalnızca 1 lira 60 kuruş veriyor. Böyle giderse Türkiye’de tarımsal üretim yapan kimse kalmayacak."

Öneriler Reddedildi

Genel Kurul’da CHP’nin pamuk üreticilerinin sorunları, DEM Parti’nin madencilik sektörü, İYİ Parti’nin çiftçi sorunları ve Saadet-Gelecek Grubu’nun gıda güvenliği üzerine grup önerileri AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülmeye başlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *