Van’da mesleğin son temsilcilerinden 60 yaşındaki İzzettin Şahin, tüm zorluklara rağmen yaklaşık 25 yıldır kalaycılık mesleğini sürdürüyor.

"HEM SIKINTILI HEM DE ZOR BİR MESLEK"
Kalay ustası İzzettin Şahin, mesleğe meraklı olduğunu ve işi kendi çabasıyla öğrendiğini belirtti. Kentteki başka bir ustadan gördüğü kalaycılığı deneme-yanılma yöntemiyle öğrendiğini söyleyen Şahin, "Kalaycımız vardı, Allah rahmet eylesin. Bakırları ona götürüyordum. Hem minnet ediyordu hem de parasını alıyordu. Ben de kızdım ve kendim bu işe başladım. Bir tavayı belki 50 kere deneme-yanılma yöntemiyle yaptım, ta ki başarıncaya kadar. Herkesin yapabileceği bir iş değil, herkes bu işi yapamaz. Hem sıkıntılı hem de zor bir meslek. Yaparken kolumu ve elimi birçok yerinden yaktım, yaralandım" dedi.

"KALAYLI BAKIR ÇOK FAZLA ISI DA İSTEMİYOR"
Kalaylanmamış bakırın insan sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini dile getiren Şahin, "Kalay yapılmamış bakır tehlikelidir tabii, insanı zehirleyebilir. Ama kalaylı bakırın tadı da başkadır. Gerek yemeği gerekse çayı çok güzel olur. Çok sağlıklı bir üründür bu kalay. Kalaylı bakır çok fazla ısı da istemiyor. Şimdi bu tabağın altına bir tane çakmak yak, her tarafı aynı ısıyı alır. Ama çelik öyle değil. Kimse kendine güvenip de bu işe atlamıyor. Zor bir meslek. Çıraklar da dayanmıyor. Kapıdan bakıp geri dönüyor" diye konuştu.
