UAVT Nedir? UAVT kodu sorgulama e-devlet üzerinden nasıl yapılır?

Ulusal Adres Veri Tabanı anlamına gelen UAVT kodu sorgulama devlet üzerinden nasıl yapılır sorusu birçok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Türkiye’de ev ve işyeri dahil her konutun bir adres kodu bulunuyor. Bu kod posta, telefon ve kapı numaralarından farklıdır. 10 haneli olan bu adres kodu, her konut ve işyerine özeldir. İşte, UAVT kodu (Dask Adres Kodu) nedir ve nasıl sorgulanır sorusunun yanıtı

UAVT Nedir? UAVT kodu sorgulama e-devlet üzerinden nasıl yapılır?
Mart 2013’de Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasıyla birlikte uygulanmaya başlanmıştır. Deprem sigorta poliçelerinin yapılmasında, yenilenmesinde, olası sorunlarda hızlı şekilde ulaşılmasında önemli rol oynar. Peki, bütün adres kodlarının kayıtlı olduğu bu sistemde UAVT kodu sorgulama e devlet üzerinden nasıl yapılır? İşte, UAVT kodu sorgulama e devlet üzerinden nasıl yapılır sorusunun detaylı yanıtı…

UAVT kodu nedir? DASK yaptırırken neden gerekli?

1999 senesinde gerçekleşen 7.5 büyüklüğündeki deprem sonucunda yaşanan kayıplara karşı önlemlerin alınması adına Doğal Afet Sigortaları Kurumu kurulmuştur. 1 Mart 2013 yılından itibaren tüm konutların resmi kimliği niteliğinde olan DASK adres kodu, 10 haneli özel bir koddur. Deprem sigorta poliçesi yaptırmak isteyen tüm konut sahiplerinin DASK adres kodunu bilmesi işlemlerinin daha kısa sürede ve doğru bir şekilde yapılmasına da imkân sağlar. Birçok farklı amaçlarda yaptırılan DASK adres kodu, özellikle deprem gibi felaketleri en aza indirmek amacıyla yapılmıştır. Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT), Türkiye’de bulunan bütün binaların adres ve kodlarının bulunduğu bir sistemdir. Adrese kayıt sistemi kullanılmaya başlandığından beri, mahalle, sokak, bulvar, cadde, bina, iç kapı numaralarıyla birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları bütün yazışmaları adrese kayıt sistemi UAVT üzerinde yaptığından bilgilerin doğruluğu önemlidir. Vatandaşa hızlı ve doğru şekilde ulaşılması için bu bilgilerin doğru girilmesi önemlidir. Bu nedenle olası adres değişikliklerinizi en hızlı şekilde kayıt ettirmelisiniz. Bunun dışında da periyodik olarak UAVT sistemine girerek, bilgilerinizi kontrol etmelisiniz. UAVT, İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulmuştur. Sistemin yürütülmesi ve kontrolü bu birim tarafından yapılıyor. Bu sistemle adrese kayıt sistemi daha kapsamlı hale getirilmiştir. Türkiye’deki adresler tek bir veri tabanında toplandığı için yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları istedikleri vatandaşlara rahatlıkla ulaşabiliyorlar.

UAVT adres kodu sorgulama ve öğrenme nasıl yapılır?

Son yıllarda adını sıkça duyduğunuz DASK adres kodunu birden fazla şekillerde sorgulatıp öğrenebilirsiniz. E-devlet uygulaması üzerinden Mahalle muhtarınız, nüfus müdürlükleriniz veya bağlı bulunduğunuz belediyenizden, Nüfus Genel Müdürlüğünden, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun resmi web sitesi üzerinden, ücretsiz bir şekilde yaptırmanız mümkündür. Adres kodu 10 haneli olup, her bina, konut ve işyerine özeldir. Dask poliçesi hazırlamada, poliçe ödemelerinin yapılmasında ve birçok kamu işlemlerinde adres kodu kullanılıyor. Binanızın, konutunuzun veya işyerinizin adres kodunu sorgulayabilir ve kolay şekilde öğrenebilirsiniz. Adres kodunuzu, e-devlet veya www.adreskodu.dask.gov.tr üzerinden öğrenebilirsiniz. Dask üzerinden adres kodunuzu öğrenmeniz 5 adımda oluyor. Birinci adımda "adres kodunu öğren" butonuna tıklıyorsunuz. İkinci adımda il, ilçe, bucak/köy, mahalle seçeneklerini belirliyorsunuz. Üçüncü adımda cadde/bulvar/meydan; bina/site; bina numarasına göre seçeneklerinden birini seçiyorsunuz. Seçtiğiniz seçeneğe göre aşağıdaki seçeneklerden birini tıklıyorsunuz. Dördüncü adımda bina adınızı seçiyorsunuz. Beşinci adımda iç kapı numaranızı seçtiğinizde karşınıza "ben robot değilim" doğrulama ekranı geliyor. Bu doğrulamayı yaptığınızda adres kodunuz ekrana geliyor. E-devlet üzerinden bu kadar aşamalı olarak adres kodunuzu öğrenmiyorsunuz. TC numaranızla ve e-devlet şifrenizle www.turkiye.gov.tr sitesine giriyorsunuz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından NVİ Adres Bilgilerim seçeneğini seçiyorsunuz. Adres bilgilerinizle birlikte en altta adres kodunuzu görebilirsiniz. 1.Adım: Sorgulama yapmak için öncelikler şehir, ilçe, bucak/ köy ve mahalle bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. 2.Adım: Karşınıza çıkan listede sahibi olduğunuz konutu veya iş yerini bulmalısınız. 3.Adım: Site ya da bina adını seçerek bina koduna ulaşabilirsiniz. 4.Adım: Son olarak iç kapı numarasını seçtikten sonra 10 haneli DASK adres koduna kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

UAVT bir diğer adıyla DASK Adres Kodu zorunlu mu?

Tüm konutların zorunlu deprem sigortası yaptırması nasıl yasal bir zorunluluk ise DASK adres kodunu da bilmek o denli zorunludur. DASK adres kodu deprem sigortası yaptırırken ya da yenilerken ihtiyacınız olan bir numaradır. UAVT bir diğer adıyla DASK Adres Kodu, ülke sınırları içerisinde yer alan bütün kayıtlı konutların sahip olduğu bir tür kimlik numarasıdır. Tıpkı araba plakaları gibi, ilgili UAVT numarasına kayıtlı evlerin özellikleri, konuşlandıkları yerler, sahipleri ve birçok bilgiye bu numara sayesinde ulaşılabilir. Bu da DASK – Zorunlu Deprem Sigortası poliçe işlemleri yapılırken binalarla ilgili birçok bilgiye tek hamlede ulaşma imkânı sağlar. Böylelikle bu işlemler sırasında zamandan tasarruf edilmiş olur. Konutuna ait adres bilgilerini yanlış verenleri önlemek amacıyla oluşturulan DASK adres kodu daha güvenli poliçelerin oluşturulmasında da etkin rol oynamaktadır. DASK adres kodu; Deprem sigortası poliçesi yaptırırken büyük kolaylıklar sunar. Deprem sigortası yaptırmayan ev sahiplerinin tespit edilmesi daha kolaydır. Adres bilgilerinin eksik ya da hatalı girilmesinden kaynaklanan karışıklıklarının önüne geçer. Olası bir deprem sonrası sigortalı konuta ya da iş yerine kolayca ulaşılır. Deprem sigortasının zorunlu olduğu yıldan itibaren etrafımızda daha sağlam ve güvenli yapılar inşa edilmektedir. Her yıl yenilenen deprem sigortası poliçesi ile doğal afetlerde meydana gelen hasarlar ciddi anlamda azalmıştır. Deprem sigorta poliçesi sırasında birden fazla mülkiyetiniz varsa DASK adres kodu ile tüm bilgilerinize kısa sürede erişim sağlanması mümkündür. Böylelikle yanlış bir adres ibraz etme ihtimaliniz de minimum seviyeye getirilir. Zorunlu deprem sigortanızı kolayca yaptırmak ve deprem sonrasında size vakit kaybetmeden ulaşmamızı sağlamak için adres kodunuzu mutlaka öğrenin! DASK adres kodunuzu öğrenebilmeniz için bağlı bulunduğunuz il, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinize de ihtiyacınız olacaktır. Tüm bu bilgileri doğru bir şekilde sisteme girerseniz DASK adres kodunuza ulaşabilirsiniz.

Uavt Neden Önemli?

Adres kodu olmadan DASK yaptırmak mümkün olmadığı için taşınmaz mülk sahibi olan her bireyin bu kodu alması zorunludur. Adres kodu veya diğer adıyla Uavt, sisteme kayıtlı olan tüm binaları kapsar. Alacağınız kod, size tüm resmi işlemlerinizde kolaylık sunar. Tüm sigorta şirketleri size bu kodu almanız için ilgili sistemlerde yol gösterir. Konutunuz ile yapacağınız tüm işlemler ve aile bilgileriniz bu kod yardımıyla anında istenen resmi kurumlar tarafından görüntülenebilir. Evinizi değiştirmeniz halinde bu kod size tanımlı olduğu için yeni taşındığınız yerde de aktif olarak kullanabilirsiniz. Size ve evinize özel kimlik numarası olarak adlandırılan kodla tüm resmi kurumlarla olan işlemlerinizi hızlı ve zahmetsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Siz de DASK adres kodu öğrenme ve daha detaylı bilgi sahibi olmak için https://adreskodu.dask.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
UAVT Nedir? UAVT kodu sorgulama e-devlet üzerinden nasıl yapılır?
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Bizi Takip Edin

Bize Katılın