Kilosu 12 Bin TL'yi Bulan Salebin Hasadı Başladı

"Topraktan Çıkan Altın" Olarak Anılıyor! Kilosu 12 Bin TL'yi Buluyor! Samsun'da Salep Mesaisi Başladı

'un Kavak ilçesinde, yüksek ekonomik değeri nedeniyle "topraktan çıkan altın" olarak nitelendirilen salebin hasat mevsimi başladı. Küçük alanlarda üretilmesine rağmen üreticisine sunduğu yüksek kazançla dikkat çeken , hem tarım sektöründe hem de pazarda büyük ilgi görüyor.

21.05.2026 15:23

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkisinde yer alan Salep Uygulama Merkezi’nde düzenlenen hasat etkinliğinde üreticiler, salep yumrularını toprakla buluşturup ardından binbir emekle hasat etmenin heyecanını yaşadı.

Kurusu 12 Bin TL, Tohumluğu 4 Bin TL

Yüksek getirisinden dolayı bölgedeki çiftçilerin yeni gözdesi haline gelen salebin güncel piyasa değerleri dudak uçuklatıyor. Hasat etkinliğinde paylaşılan bilgilere göre:

Kuru Salep Fiyatı: Kilogramı kalitesine göre 5 bin TL ile 12 bin TL arasında alıcı buluyor.

Çoğaltım amaçlı kullanılan tohumluk salebin kilosu ise 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasında değişiyor.

"Türkiye'nin Her Yerine Gönderiyoruz"

9 yıldır salep üretimi yapan ve işi büyüterek bölgedeki diğer çiftçilere de öncülük eden üretici Murat Kayacı, süreci şu sözlerle anlattı: "Şu anda alt üreticilerimizle birlikte üretim alanımızı 17 dönüme çıkardık. Diğer üreticilerden de salep toplayarak kaynatıyor, kurutuyor ve toz haline dönüştürüp satıyoruz. Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz, ilgi çok fazla."

Samsun'da Üretim Hedefi Yıllık 55 Ton

Hasat etkinliğine katılarak Samsun’daki üretim kapasitesi hakkında önemli veriler paylaşan İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, salebin dar alanlarda tarım yapan çiftçiler için hayati bir gelir kaynağı olduğunu vurguladı.

İl Müdürü Yılmaz, kentin toplam salep üretiminin 55 tona ulaştığını belirterek, katma değeri yüksek bu tıbbi ve aromatik bitkinin Samsun tarımındaki payını artırmak için üreticileri desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Sıradaki Haber Yükleniyor