Mürdümük nedir ve Türkiye’de nerede yetişir?

Mürdümük, 1960 yıllarına kadar Datça yarımadasında tüketilen başlıca tarım ürünüdür. En kıraç yere ekilen mürdümük, gübre istemez, tarlayı birkaç kere sürmek istemez. Sarmaşık gibi yükselen filizlerinde sarımtırak, küçücük, kendine has çiçekleriyle bahar aylarında kendini gösterir. Üretilmesi en kolay ekinlerden biri olan Mürdümük nedir, faydaları nelerdir? Mürdümük hakkında merak edilenler.

Mürdümük nedir ve Türkiye’de nerede yetişir?
Mürdümük, baklagillerden, tek yıllık bir yem bitkisidir. Değişik pembe tonlarından, menekşe rengine kadar değişen çiçek rengi vardır. Yurdumuzun tüm bölgelerinde yetiştirilebilir. Yabani olarak da bulunur. 90 cm’ye kadar boylanabilir. Dane dökme özelliği yoktur. Yeşil ve kuru otu için yetiştirildiği gibi daneleri için de ekimi yapılmaktadır. Ekim için dekara 15 – 20 kg. tohum kullanılır. Kuru şartlarda dekar başına 100 – 200 kg. dane alınır. Kuru ot verimiyse dekarda 150 ile 200 kg. arasında değişmektedir.Nisan sonunda o filizlerden sarkan, 4-5 cm uzunluğunda, bezelyeye benzeyen, fakat ondan daha ince, içine sıralanmış mürdümük taneleriyle, olgunlaşmaya hazırlanmış mahsulünü görürsün. Bir tohumdan 7-8 filiz çıkmış, her filiz dipten tepeye kadar sıralanmış mürdümük kapçığı yüklü olduğundan yere yatmaya meyilli. Ama o yere pek yatmaya niyetli değildir. Birbirlerine dayanarak bütün filizler yükselmeye çalışır.Diz boyu yükseldiğinde durur. Sık ekildiğinden biraz boy atınca ekildiği tarlayı öylesine kaplar ki, toprağı göremezsiniz. Demek istediğim, biraz da süs bitkisigibidir.

Mürdümük nerede yetişir?

Mürdümük daha çok baklagiller (Fabaceae) üyelerinin gen merkezi olarak bilinen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yayılış göstermektedir. Ülkemizde çok dar alanlarda ve sınırlı miktarlarda sadece yaygın mürdümük ve nohut mürdümüğünün tarımı yapılmaktadır. Türkiye’de 3 bin 500 hektar alanda mürdümük ekilmekte.Nisan sonu veya mayıs ayı başlarında (o yılki iklime bağlı olarak) kapçık içindeki taneleri gelişmiştir, bezelye gibi. O yılların kutsal bitkisi olan mürdümüğe“bezelyenin üvey kardeşi de diyebiliriz. Dünyada 220 türü vardır ancak edinebildiğimiz sınırlı bilgiye göre sadece üç yerde ekiliyor ve yeniliyor. Datça,Bodrum, Sömbeki ve Girit Adası. Halk arasında, bıyık, mengefe, ak mördümük, müdürmük, mürdümek, paouules, kambilies, psares diyede söylenir.

Mürdümük Bitkisi Faydaları

Bedene güç verici bir özelliği bulunmakta ve düzenli olarak kullanılması durumunda enerji vermektedir.Etkili bir idrar söktürücüdür.Cinsel gücün artmasına yardımcı olmaktadır.

Mürdümük Bitkisi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Uzmanlar tarafından da belirtildiği üzere mürdümük bitkisinin yüksek miktarda alınması veya gereğinden uzun süreçli bir şekilde kullanılması durumunda felç hastalığına neden olabilmektedir. Lthyrysm adında bir tür felç rahatsızlığında ise ilk belirtiler olarak bacaklarda iğnelenme ve yanma gibi belirtiler sonucunda vücutta kısmi kuvvet kaybı ve bir müddet sonrasında ise tamamen kuvvet kaybı ile neticelenmektedir. Bu bakımdan mürdümük bitkisi mutlaka bir uzman kontrolünde kullanılmalı veya mürdümük bitkisine karşı herhangi bir alerjik durumun söz konusu olması durumunda da uzmana danışılmalıdır.

Mürdümük Bitkisi Kimlere Tavsiye Edilmemektedir?

İçeriğinde zehirli maddeler yer alması nedeniyle tamamen tercihe bağlı kullanılabilen mürdümük bitkisinin özellikle gebelik, çocuk emzirme dönemi, hiper tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve bitkilere karşı alerjenik problemleri bulunanlara tavsiye edilmemektedir. Bu bakımdan uzmanlar tarafından da belirtildiği üzere özellikle bu kategoride yer alan bireylerin mürdümük bitkisi kullanmadan önce mutlaka ilgili doktora danışması ve doktorun uygun görmesi durumunda mürdümük bitkisi kullanması gerekmektedir.

Mürdümük nasıl kullanılır?

Mayıs ayı sonlarında mürdümük tarlada sararmaya başlar. Henüz tam kurumadan, iyice sararınca tarladan elle yolunur. Hatta bu işe “yoluk” derler Datça’da. Yoluk işi, orak biçme başlamadan öncedir. Yoluk işi bitince zaten orak biçme başlar. Yolunan mürdümük sapları harman yerinde yığılır ve kurumaya bırakılır. Kuruyunca sopalarla vurularak yahut üzerinde sığırlarla dönülerek, aynen harman döver gibi, saman oluncaya kadar dövülür ve saman şekline gelince savrulur. Samandan ayrılan mürdümük eve getirilip tahıl gibi saklanır.
Mürdümük nedir ve Türkiye’de nerede yetişir?

İptal

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?

    Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

    Tekrar deneyiniz.

    Uygulamayı Yükle

    Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

    Bizi Takip Edin

    Bize Katılın