Bosch Home Türkiye’nin 10 Mayıs Anneler Günü için hazırladığı reklam filmi, "annelik" kavramını bir evcil hayvan üzerinden kurgulaması nedeniyle kamuoyunda büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Sosyal medyada hızla yayılan tepkiler ve devlet kanadından gelen sert açıklamaların ardından marka, reklamı yayından kaldırmak zorunda kaldı.
"Çocuk Yerine Köpek" Vurgusu Tepki Çekti
Reklam filminde, bir kadının "oğlum" diyerek hitap ettiği ve annelik duygusuyla yaklaştığı varlığın videonun sonunda bir köpek olduğunun anlaşılması, izleyicilerde şok etkisi yarattı. Sosyal medya kullanıcıları, aile yapısının ve çocuk kavramının hedef alındığını savunarak markaya "anneliği değersizleştirme" suçlamasında bulundu.

Tartışmalara en üst düzeyden yanıt, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’tan geldi. Bakan Göktaş, anneliğin bu şekilde indirgenemeyeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Annelik; bir neslin ve geleceğin taşıyıcısıdır. Bu değerin hassasiyetle ele alınması toplumsal bir sorumluluktur. Anneliğin indirgenerek değersizleştirilmesine izin verilemez."

RTÜK’ten İnceleme Kararı
Tepkilerin çığ gibi büyümesi üzerine RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kamuoyunda oluşan rahatsızlığın takibinde olduklarını ve söz konusu reklam filmi hakkında resmi inceleme başlatıldığını duyurdu.
Almanya’da Çocuk, Türkiye’de Köpek
Krizin en dikkat çeken noktası ise reklamın küresel stratejisindeki farklılık oldu. Bosch Home’un aynı reklam kurgusunu Almanya’da köpek yerine çocuk figürleriyle çektiği ortaya çıktı.
Türkiye’deki versiyonda çocuk yerine evcil hayvanın tercih edilmesi, Türk izleyiciler tarafından "kültürel bir dayatma" ve "çifte standart" olarak yorumlanarak tepkinin dozunu artırdı.