Balıkçılarda 'Vira Bismillah' Heyecanı: Yeni Sezona Sayılı Günler Kaldı
Türkiye’nin dört bir yanındaki denizlerde av yasağı döneminin sonuna yaklaşılırken, balıkçılar uzun süren hazırlıklarını tamamladı. 15 Nisan’da gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapanlar için başlayan genel av yasağı; Karadeniz, Marmara ve Ege'de 1 Eylül'de, Akdeniz'de ise 15 Eylül'de sona eriyor.

Yaklaşık 4,5 aydır limanlarda teknelerinin motor, güverte, boya ve bakım işlerini yürüten balıkçılar, yıpranan ağlarını onararak yeni sezona kilitlendi.
Sektörden "Bereketli Sezon" Beklentisi
Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy, yeni sezonda yaklaşık 1500 balıkçı teknesinin denize açılmasının beklendiğini belirtti. Küçük teknelerle avlananlarla birlikte sektörün milyonlarca kişiye ekonomik katkı sağladığını vurgulayan Aksoy, bölgelere göre beklentileri şu şekilde özetledi:
Karadeniz: Bu yıl özellikle palamut açısından çok bereketli bir sezon bekleniyor. Şimdiden gelen haberler umut verici.
Marmara: Hamsi, istavrit ve lüfer odaklı hareketli bir sezon hedefleniyor.
Ege: Suların sıcaklık durumu ve iklim şartlarının etkisiyle bu yıl sardalya ve hamsi bolluğu bekleniyor. İzmir bölgesindeki balıkçılar da hazırlıklarını tamamlayarak 1 Eylül'ü sabırsızlıkla bekliyor.
Akdeniz: Sardalya, barbun ve kolyoz avcılığı öne çıkıyor.
"Balıkçının Heyecanı Hiç Eksilmez"
Sezonun başlamasına sayılı günler kala balıkçılardaki büyük coşkuya dikkat çeken Mehmet Aksoy, "Balıkçıda her zaman büyük bir heyecan vardır. Şu an 'sezon açıldı' desem hemen denize çıkacak kadar hevesliler. Zaten o heyecan bize denizde balık tutturuyor," dedi. Aksoy ayrıca, balığın ilk çıkış fiyatı ile tezgahtaki tüketici fiyatı arasındaki makasın kapatılması gerektiğine dikkat çekti.
İzmir Balık Avcıları ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yusuf Uzun ise eylül ve ekim aylannın masrafların çıkarılması açısından kritik olduğunu belirterek, Ege'de bu yıl sardalya popülasyonunun geçen yıla oranla daha iyi sinyaller verdiğini ifade etti.