Adetliyken ve hamileyken turşu kurulur mu? Regl döneminde neden turşu yapılmaz?

Regl yani adet dönemlerinde kadınların yapmadığı bazı özel hükümler vardır. Bunlar arasında en çok merak edileni ise turşu olayıdır. Bazı kısıtlamalar hamileler için de geçerlidir. Dini olarak sakıncalı sayılan hususlar vardır. Peki gerçekten de kadınlar regl döneminde turşu kurarlar mı? Hamileyken yapılan turşu bozulur mu? Ayrıntılar haberimizde.

Adetliyken ve hamileyken turşu kurulur mu? Regl döneminde neden turşu yapılmaz?
Kadınlara regl yani adet dönemlerinde kirli diye bakılmış ve yapmadıkları bazı özel hükümleri yapamayacakları şeyler olduğu söylenmiş. Bu konuda Diyanet tarafından da özel hususlar üzerinde durulmuştur. - Cinsel ilişkide bulunmazlar. - Namaz kılmaz, oruç tutmazlar. - Kâbe’yi tavaf edemezler. - Gerekmedikçe cami ve mescitlere giremezler. - Özel hâllerinde kadınların Kur’an-ı Kerim’e dokunmaları ve onu okumaları konusunda İslam bilginleri farklı görüşler ortaya koymuşlardır.

Adetliyken turşu kurulur mu? Adetliyken turşu neden bozulur?

Kadınların adet dönemlerinde namaz kılmamanın, oruç tutmamanın ötesinde, mesela turşu kurmadıkları, hamur açmadıkları ve hatta fal bile bakmadıkları ifade edilmiştir. Fakat bunun dini anlamda hiçbir açıklaması yoktur. Eskiden konular anlatılamadığı zaman hemen günah diyerek konu kapandığı için çoğu yasaklanan şeyin açıklaması yapılmamıştır. Mesela gece tırnak kesmek günah denmiştir. Aslında eskiden lamba olmadığı için gece tırnak her yere sıçrayabileceği, yerde yemek yendiği için temizlik açısından sorun olacağı gibi mantıklı bir nedeni olsa da günah diyerek konular kapatılmıştır. Adetli olarak yasaklanan çoğu şeyin altında da ya sağlıkla ya da hormonlarla ilgili şeyler söz konusudur. Birçok kişinin kabul ettiği ortak fikir adet döneminde hormonların saçtan tırnağa kadar etkili olduğudur. Özellikle adet döneminde  kadınların tırnak uçlarına bazı hormonlar salgılanır çıplak elle turşu alırsa o turşu bozulur inancı en azından bir açıklamaya dayanmaktadır. Bu nedenle adetli kadının turşuya dokunmaması lazımdır. Daha önce bunu deneyimleyen bir çok insanın da turşularının bozulduğuna dair açıklamalar çoğunluktadır. Bu konuda kişi kendini net olarak bilemediğinden acaba turşum bozulur mu korkusu yaşamasındansa hiç dokunmaması söylenerek risk ortadan kaldırılmak istenmiştir. Turşu yapması hem malzeme açısından hem de uğraş açısından meşakkatli olduğundan çöpe atılması göze alınamayacağından yapmamak daha mantıklı kabul edilmiştir.

Hamileyken turşu kurulur mu?

Bu konuda belki hormonlardan yola çıkılarak aynı mantık söz konusu olabilir fakat yapılan yorumlara bakılacak olursa hamilelerin turşularında büyük oranda sorun olmamıştır. Yine de bu riski göze alıp almamak size kalmış...  
Adetliyken ve hamileyken turşu kurulur mu? Regl döneminde neden turşu yapılmaz?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?