Başta sahte ilanların önüne kesen bu düzenleme ile konut fiyatlarında mühim bir oranda düşüş meydana geliyor. Düzenlenmenin yayınlamasından itibaren kısa süre içerisinde emlak portallarında yer verilen ilanların bir çoğu da yayından kaldırıldı. Emlak piyasalarını manipüle ederek konut ve benzeri gayrimenkullerin fiyatlarını yükselten fırsatçılara göz açtırmayacak olan bu düzenlemenin sonrasında yapılacak denetimlerle beraber özellikle konut fiyatlarının dengelenmesi bekleniyor.
538 Sıra Nolu Vergi Usul yasası Genel Tebliği ile sosyal medya başta olmak üzere, web portalları üstünden yapılacak taşınır, taşınmaz ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması yahut kiralanmasının temin edilmesi gibi satış yahut kiralanma iş ve işlemleri artık Gelir İdaresi Başkanlığına aylık olarak düzenli bir biçimde teslim edilecek. Örneğin, bir gayrimenkulü 5 milyon liraya internet üstünden sattığınız, ancak vergi ve harçların çok çıkması nedeniyle gayrimenkulün fiyatını 2 milyon lira olarak gösterdiniz. İlana koyduğunuz site, satışın 5 milyondan olduğunu Gelir İdaresine bildirecek, aynı biçimde tapu da bu satışın 2 milyon lira olarak tapuya tescil edildiğini Gelir İdaresine bildirecek.
Gelir İdaresi aradaki fark kadar alıcı ve satıcıya harç matrah farkı çıkaracak ve Vergi Ziyaı Cezası ile tahsilini yapacak. Satıcı açısından ise 5 senelik süreyi doldurup doldurmadığına bakıp ona da ayrıyeten Matrah farkı ve vergi ziyaı cezası kesilecek. Aynı biçimde bu satışa aracılık eden emlakçı var ise ve faturasını da kesmedi ise ona da ceza kesilecek.
“Sahte ilanlara son. Vatandaş mağdur olmayacak”
Emlak piyasalarını doğrudan etkileyen yeni düzenleme alakalı açıklamalarda bulunan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, söz konusu düzenlemenin özellikle sahte ilanlar ile gerçek değerleri manipüle eden fırsatçılara geçit verilmeyeceğini ve bu sayede vatandaşların mağduriyetinin en aza indirilebileceğini belirtti. Aydemir, “Emlak piyasaları son birkaç senedir ne yazık ki ciddi bir belirsizlik ve fiyat dengesizliği ile mücadele içindeydi. Bu belirsizlik ve fiyat politikalarındaki tutarsızlık nedeniyle başta vatandaşlarımız olmak üzere bütün kesimlerin mağduriyeti söz konusuydu. Fakat yeni yapılan düzenleme ile bu problemlerin uzun vadede önüne geçileceğini düşünüyoruz. Yetki belgesi bulunan ve profesyonel olarak faaliyet gösteren emlak firmaları uzun senelerdir sektörün gelişimi ve kayıt dışı emlakçılık ile büyük bir mücadele gösteriyordu. Bu mücadeleye katkı sağlayacak her türlü yasal düzenlemeyi sonuna kadar destekliyoruz. Son düzenlemenin de bu manada oldukça mühim olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“Konutta yüksek fiyat yerine gerçek fiyat dönemi”
Sahte ilanlar ile söz konusu gayrimenkullerin gerçek değerini yüksek gösteren ve piyasalardaki fiyatlamaları etkilemeye çalışanları artık ciddi yaptırımlar bekliyor. Yeni düzenleme ile beraber gayrimenkul danışmanları gerçek ilanları girmek ve mülk sahipleri de o ilandaki bilgileri doğru biçimde vermekle yükümlü kılınıyor.
Resmi Gazetede yayınlanan tebliğde şu maddeler yer aldı;
“538 Sıra No.lu Vergi Usul Yasası Genel Tebliği ile taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması yahut kiralanmasının temin edilmesine yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcılarına, sosyal ağ sağlayıcılarına ve yer sağlayıcılarına bir aylık süre içerisinde gerçekleştirmiş oldukları işlemlere ilişkin olarak; a) Verilen hizmetin sağlandığı internet adres yahut adreslerini. b) Hizmet verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soyad/unvan, TCKN/YKN/VKN bilgileri ile işyeri adres bilgilerini. c) Hizmet verilenler ismine düzenlenen taşınır, taşınmaz, mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat yahut satış işlemi tutarı ve tarihi ile tahsil edilen tutarların aracılık hizmeti verilenlere ödenmesine ilişkin banka hesap bilgilerini. d) Başkanlık tarafından tespit edilecek öbür bilgileri. Elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirme mecburiyeti getirildi.
Bir aya ait bilgilerin, takip eden ayın son günü saat 23.59’a kadar bildirilmesi gerekmektedir. Devamlı bilgi verme yükümlülüğü getirilenler, ilk bildirimlerini ilk defa 2022 Haziran ayında verilen ilanlara ilişkin olarak 1/8/2022 tarihine (31/7/2022 tarihinin hafta sonuna isabet etmesi sebebiyle) kadar Gelir İdaresi Başkanlığına yapmak zorundadır. Tebliğe eklenen geçici madde ile devamlı bilgi verme yükümlülüğü getirilenlerin 31/5/2022 tarihi itibarıyla yayında olan ilanlar ile 31/5/2022 tarihinde ilk defa verilen ilanlara (31/5/2022 tarihinde yayından kaldırılanlar ile 2022 Haziran ayında yayını devam eden yahut yayından kaldırılanlar dâhil) ilişkin bildirimi 31/8/2022 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.”