• Haber
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Reklam
  • Künye
  • İletişim
21 Mart 2023 Salı
  • Gündem
  • Magazin
  • Dünya
  • Spor
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Siyaset
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Gündem
  • Magazin
  • Dünya
  • Spor
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Siyaset
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa 3. Sayfa

Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır, ne iyi gelir? Topuk dikeni evde tedavisi nedir? Topuk dikeni ne kadar sürede geçer?

Taner Sabuncu
3 Mart 2023
FacebookTwitter

Topuk dikeninin neden olduğu topuk ağrısını günlük hayatta birçok insanda görülüyor. Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır, ne iyi gelir ve topuk dikeni evde tedavisi nedir sorularına cevap aranıyor. Topuk dikeni ne kadar sürede geçer sorusu merak ediliyor. Topuk dikeni tedavisi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır, ne iyi gelir? Topuk dikeni evde tedavisi nedir? Topuk dikeni ne kadar sürede geçer? Ayrıntılar haberimizdedir…

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Usta oyuncu sahnede fenalaştı! Haluk Bilginer hastaneye kaldırıldı! Haluk Bilginer sağlık durumu nasıl?

Usta oyuncu sahnede fenalaştı! Haluk Bilginer hastaneye kaldırıldı! Haluk Bilginer sağlık durumu nasıl?

14 Mart 2023
Önce Eşini Öldürdü, Sonra İntihar Etti

Önce Eşini Öldürdü, Sonra İntihar Etti

13 Mart 2023

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Topuk dikenine ne iyi gelir sorusunun yanıtı esasında oldukça basittir. Günlük hayatta yapacağınız bir takım değişiklikler, topuk dikeni tedavi süresince ağrılarınızı ve şikayetlerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Öte Yandan, tedbirlerin yanı sıra, silikon topuk desteği de önerilebilir. Masaj ve soğuk uygulama çoğu hasta için iyidir Öncelikle topuk dikenlerinin tedavisinde; Ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalara başvurulur.

ADVERTISEMENT

Masaj uygulaması, ayak parmaklarını çekerek topukta 5 dakika soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremlerle yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrarlanmalıdır. Masaj uygulaması ile yumuşak tabanlı ayakkabıların kullanılması neticesinde çoğu hasta ek tedavi gerektirmeden şikayetlerinden kurtulmaktadır.Fakat şu vaziyette unutulmamalıdır; topuk iyileşmesi, bir gün içinde olmayacağı için yavaş yavaş başlayan bir hastalıktır.

Topuktaki ağrı geçmesi 3-4 hafta sürebilir. Enjeksiyon uygulamaları iyileşme sürecini hızlandırır.Masaj ve soğuk uygulamadan yarar görmeyen hastaları tedavi etmek için birçok seçenek vardır.

En sık uygulanan tedavi taktikleri, topuk altında enjeksiyonlardır. Enjeksiyondan önce hasta, işlem sırasında ağrıyı engellemek için topuk yahut ayak bileği ilaçenjekte edilir. Burada hastanın kendi kanından hazırlanan bir kortizon iğnesi yahut PRP enjeksiyonu kullanılır.

PRP, hastanın kendi kanının hazırlanmasını ve iyileşmesini sağlayan bir taktiridir. Enjeksiyonların maksadı iyileşmeyi hızlandırmak ve iyileşen dokunun topuğunda ağrıyı azaltmaktır. Bu uygulamadan sonra ağrı büyük ölçüde geçer. İlk uygulamadan sonra, devam eden ağrılı hastalarda iğne 10-15 gün sonra tekrar enjekte edilebilir. Çoğu hasta ameliyat gerektirmeden iyileşir.

Sağlık sorunu sebebiyle enjeksiyon uygulamasına gidilmeyen yahut bu tedaviden olumlu cevap alamayan hastalara ESWT yani şok dalgası rapy denen taktiğe uygulanabilir.

Bu süreçte röntgende görülen topuk dikenininkırıldığı düşünülmektedir. Gerçekte, topuk bölgesinde ağrıya neden olan iyileşmemiş bir doku, kontrollü bir biçimde tekrardan sindirilerek iyileşme hızını arttırmaktır. Bu tedavide topukta ortalama 2000-3000 ses dalgası uygulanarak, bu bölgede kanama başlatılır. Masaj ve enjeksiyon tedavilerinden olumlu cevap almayan çoğu hasta bu süreçten başarılı neticeler elde edebilir. Topuk dikeniproblemi olan hastaların% 1’inden azında cerrahi gereklidir. Bu hastalığın tedavisinde son seçenek cerrahidir ve çoğu hasta ameliyat gerektirmeden başarılı bir biçimde tamamlanır.

TOPUK DİKENİ NE KADAR SÜREDE GEÇER?

Topuk dikeninin neden olduğu topuk ağrısından muzdaripseniz, size iyi haberlerimiz var: topuk dikeninin % 90’ından fazlası, cerrahi yahut tıbbi müdahaleler olmadan başarılı bir biçimde tedavi edilebilir.

Topuklarda, özellikle ilk birkaç adımda, ağrı, rahatsızlık ve topukta keskin bir dokunuş hissi ile görünür hale gelir gelmez topuk dikenini tedavi etmek mühimdir.

Daha kısa konservatif tedaviler başlar böyle de daha erken ağrı ve iyileşme mümkündür.

Plantar fasiit tedavisinde kullanılan konservatif ev ilaçlarının birçoğu da topuk dikenlerini çözmek için yararlıdır.

Kısacası, birçok topuk dikeni vakası plantar fasiitin doğrudan bir neticesi olduğundan ve kısmen de bu ev ilaçlarının topuk kemiğinden baskı alması ve kemeri güçlendirmesi sebebiyle işe yaramaktadır.

  • Dinlenme: Özellikle yoğun fiziksel aktivite, uzun zaman ayakta durma yahut ağır nesnelerin kaldırılmasından sonra yeterli dinlenme, plantar fasya ve çevre dokuların, topuk dikenlerinin gelişmesine yahut kötüleşmesine yol açabilecek gerilme ve mikro-yaralanmaları iyileştirmesine izin verir.
  • Buzlama: Özellikle topuk bölgesinde kızarıklık yahut iltihap gördüğünüzde düzenli buzlama tedavisi uygularsanız hasarlı dokuda iyileşmeyi ve ağrıyı hafifletebilirsiniz.

TOPUK DİKENİ NASIL OLUR?

Topuk dikeni “Kalkaneal spurs”, “ayak spursları” yahut “osteofitler” olarak da bilinen topuk dikenleri,topuk kemiğine (kalkaneus) bağlı küçük kalsiyum birikintileridir. Topuk dikeni, tespit edilmeden birkaç ay yahut hatta seneler boyunca büyüyebilir, algılanamaz. Bununla beraber, sivri uçlu, çengelli topuk dikeni büyüdükçe, topuğun yumuşak, yağlı dokusunu yok etmeye başlar.Bu vaziyette attığınız her adımda acı ve batma hissi duyarsınız.

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ EVDE NASIL YAPILIR?

Günün ilk adımları acı veriyorsa dikkat edin! Topuk dikeni, ayak tabanlarındaki bir zarın topuğa yapıştığı alanın bir neticesi olarak ortaya çıkar. Kişinin yürümesi gerektiğinden, devamlı tekrarlanan efor, topuk bölgesinde ağrılara neden olur. İlk ve en mühim semptom, topuk ağrısıdır. Hastalar, ilk birkaç saat içinde yataktan çıktıktan sonraki ilk birkaç adımda şiddetli ağrı hissederler. Adeta ağrıya bastığında topuğun altında bir çivi gibidir. Günlük hayattayürürken, ağrı yavaş yavaş azalır. Topuk dikeninin anor belirtisi, uzun yürüyüşlerin sonunda büyüyen bir ağrının ortaya çıkmasıdır ve istirahat halindeyken bile devam eder. Evde kullanılan yumuşak tabanlı terlikler topuk dikeni tanısında çok mühimdir. Tanı hastanın hikayesine ve hastanın klinik vaziyetine dayanır.Topuk dikeni teşhisi vaziyetinde, hastaya ilk olarak ağrı oluşturan aktivitelerden kaçınılması önerilir.

Topuk dikeni olan hastalar; Evde çıplak ayakla yürümemeli, yumuşak tabanlı terlik kullanmalı ve mümkünse sert tabanlı ayakkabılar yerine spor ayakkabı tercih etmeliler.

TOPUK DİKENİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Genellikle yaşlı bireyler topuk dikeninden muzdariptir ve ağrı ara sıra yaş ilerledikçe yoğunlaşır. Topuk dikeninden kaynaklanan ağrı genellikle ayakların üstüne yerleştirilen ağırlıktan kaynaklanır. Birisi yürürken, bütün ağırlıkları ayaklarda yoğunlaşır. Kemik çıkıntıları ise ayak çevresindeki öbür kemikleri ve dokuları etkileme eğilimindedir. Ağrı devam ettikçe, ayaklar zamanla hassas hale gelecektir.

TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR?

Plantar Fasiit

Topuk dikeni gelişimi için en yaygın risk faktörü Plantar Fasiit hastalığıdır. Bu hastalık genellikle topuk dikeni hastalığı ile karıştırılmaktadır. Fakat plantar fasiit ve topuk dikeni birbirinden farklı iki vaziyettir.

Plantar fasya isimi verilen yapı, topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan düz doku şerididir. Plantar fasya kısaca ayağın tabanındaki kasları saran bir bağ doku yapısıdır.

Plantar fasya, ayak tabanı boyunca önden arkaya doğru ilerleyerek topuğa yapışır. Ayak kavisini destekleyen bu yapı, aynı zamanda yürümeye yardımcı olur. Plantar fasiit ise en sık görülen ortopedik şikayetlerden biridir.

Sıklıkla topuk dikeni ile karıştırılan plantar fasiit, askerlerde ve sporcularda yaygın olarak görülmektedir.

Aşağıda vermiş olduğumuz risk faktörleri de topuk dikenine neden olan faktörler olabilir.

•Yaş: Topuk dikeni,ligament elastikiyetinde ortaya çıkan azalma sebebiyle 40 yaş ve üzeri bireylerde görülür.

•Yürüyüş sorunları: Düz olmayan bir yürüyüşle ayağın belirli bölgelerinde aşırı baskılar yaşanabilir. Bu zorlanma ilerleyen zamanlarda topuk dikeni gelişimine neden olabilir.

•Fazla kilolu olmak: Ekstra ağırlık taşımak, ayağın kemerine daha çok gerginlik oluşturması sebebiyle topuk dikenine neden olabilir.

•Cinsiyet: Topuk dikeni kadınları erkeklerden daha sık etkilemektedir, çünkü birçok kadın ayakkabısı erkek ayakkabısından çok daha az destekleyicidir.

•Uygun olmayan ayakkabılar: Eski, yıpranmış ayakkabılar yahut uygun olmayan ayakkabılar giymek, topuk dikenlerinin gelişimini hızlandıran zorlanmalara ve yaralanmalara yol açabilir.

•Uzun süre ayakta durma: Uzun süre ayakta durma ya da ağır nesnelerin düzenli olarak kaldırılması, ayağın kemerine mühim ölçüde zorlanmasına neden olur.

TOPUK DİKENİ ETKİLERİ NELER?

Topuk dikeni inanılmaz derecede acı verici olabilir ve ara sıra fiziksel aktivite yapamayacağınız kadar rahatsız edebilir. Topuk dikeninde tıbbi yardım almak için ayak bakım uzmanlarıyla irtibata geçebilirsiniz. Topuk dikenleri, topuğun bulunduğu ayağın arkasındaki kalsiyum birikintileri sebebiyle oluşur. Bu öte yandan ayağın bir kısmını kıran ve ayağın arkasına takılan küçük kemik parçalarından da kaynaklanabilir. Topuk dikenleri öte yandan ayağın arkasında kemik büyümesinden kaynaklanabilir ve ayağın kemeri yönünde büyüyebilir.

PaylaşTweetPaylaşGönderGönder

BENZER HABERLER

Usta oyuncu sahnede fenalaştı! Haluk Bilginer hastaneye kaldırıldı! Haluk Bilginer sağlık durumu nasıl?
3. Sayfa

Usta oyuncu sahnede fenalaştı! Haluk Bilginer hastaneye kaldırıldı! Haluk Bilginer sağlık durumu nasıl?

Melike Aydın
14 Mart 2023
Önce Eşini Öldürdü, Sonra İntihar Etti
3. Sayfa

Önce Eşini Öldürdü, Sonra İntihar Etti

Merve Erdoğan
13 Mart 2023
Oruç tutmaya ne zaman başlayacağız? Ramazan için geri sayım başladı
3. Sayfa

Oruç tutmaya ne zaman başlayacağız? Ramazan için geri sayım başladı

Mehmet Şimşir
11 Mart 2023
Binlerce kilometre öteden geldi… Almanya’dan duygulandıran yardım
3. Sayfa

Binlerce kilometre öteden geldi… Almanya’dan duygulandıran yardım

Melike Aydın
10 Mart 2023
Aile Ceylan kimdir? Aile dizisinde Ceylan’ı İpek Çiçek canlandırıyor! İpek Çiçek kaç yaşında?
3. Sayfa

Aile Ceylan kimdir? Aile dizisinde Ceylan’ı İpek Çiçek canlandırıyor! İpek Çiçek kaç yaşında?

Mehmet Şimşir
8 Mart 2023
Başvuruları Onaylanan Cumhurbaşkanı Adayları İlan Edildi
Siyaset

Başvuruları Onaylanan Cumhurbaşkanı Adayları İlan Edildi

21 Mart 2023
MetroPOLL Araştırma’dan Çarpıcı Deprem Anketi
Gündem

MetroPOLL Araştırma’dan Çarpıcı Deprem Anketi

21 Mart 2023
Erdoğan’ın 3. Kez Adaylığına YSK’den Yanıt
Gündem

Erdoğan’ın 3. Kez Adaylığına YSK’den Yanıt

21 Mart 2023
İmamoğlu’ndan Mesaj: Milat Olacak
Gündem

İmamoğlu’ndan Mesaj: Milat Olacak

21 Mart 2023
Haber.com, Güncel ve Tarafsız Son Dakika Haberler

Türkiye'nin en güncel Haber sitesi! Gündeme dair tüm gelişmeleri Son Dakika Haberi olarak sizler için derliyoruz. Haber.com güncel ve doğru Haberler yapan bir basın yayın organıdır. Mail: info@haber.com

Haber.com NAVİGASYON

  • Haber
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Reklam
  • Künye
  • İletişim

BİZİ TAKİP EDİN!

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Gündem
  • 3. Sayfa
  • Dünya
  • Magazin
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yerel
  • Yaşam
  • Siyaset
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • Reklam
  • İletişim