Tokyo’da 1875’ten bu yana en sıcak Haziran
- Yazdir
- Arttir - Azalt
- Yorum 0
Japonya’da bu hafta başı itibariyle sona eren yağış mevsiminin sonrasında başkent Tokyo, 1875 senesinden bu yana Haziran ayında görülen en şiddetli sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. Japonya Meteoroloji Ajansı’ndan yapılan açıklamada, Tokyo’da termometrelerin 35.1 dereceyi gösterdiği bildirildi. Sıcak havadan bunalan birçok kişi güneşten korunmak için şemsiye kullandı.
Hükümet alarma geçti
Sıcaklıklarla beraber artan elektrik ihtiyacı ise Tokyo ve çevresindeki bölgelerde meydana gelebilecek muhtemel bir enerji krizine karşı hükümeti alarma geçirdi. Dün başkent ve çevresinde yaşayan ortalama 37 milyon kişiye elektrik tasarrufu yapma çağrısında bulunan hükümet, sıcakların bugün de etkisini sürdürmesi üstüne halka işbirliği çağrısını yineledi. Tokyo Electric Power isimli enerji sağlayıcısı firma, hizmet sağladığı bölge sakinlerine 15.00 ila 18:00 saatleri arası başta olmak üzere enerji tasarrufu yapma çağrısında bulunurken, özellikle lüzumsuz klima kullanımından kaçınılması tavsiye edildi.
Bakandan halka çağrı
Kabine toplantısının sonrasında konuşan Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Koichi Hagiuda, özellikle akşamları artış gösteren yüksek enerji talebine dikkat çekerek halkı işbirliğine çağırdı. Hagiuda, yeterli arzın sağlanması için Japonya’nın nükleer enerji santrallerinin tam kapasite ile çalışmasının mühim olduğunu ifade etti. Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ise, an itibariyle bakım ve periyodik denetimlerden geçen santrallerden beklenen enerji çıktısına atıfta bulunarak, bu haftanın ikinci yarısından itibaren arzın artmasının beklendiğini müjdeledi.
Aşırı sıcaklar yetersiz arz riskini artırdı
Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) dün yaptığı açıklamada, Tokyo ve çevresindeki bölgelerde yağış mevsiminin 1951 senesinden bu yana ilk defa bu kadar kısa sürdüğünü söyleyerek aşırı sıcak uyarısında bulunmuştu. Hava şartlarından bağımsız olarak, geçtiğimiz Mart ayında Tohoku bölgesinde yaşanan depremde elektrik santrallerinde oluşan hasarın da enerji arzında probleme neden olabileceği kamuoyuna yansımıştı.