YouTube, yakında yapay zeka tarafından oluşturulan ve izleyicileri yanıltabilecek içerik barındıran videolarla ilgili açıklama yapılmasını zorunlu kılacak.
Google'ın sahibi olduğu platform, izleyicileri yanıltabilecek ve "ciddi derecede ciddi zarar riski oluşturabilecek" teknik olarak manipüle edilmiş içeriği uzun süredir yasaklıyordu. Ancak Salı günü duyurulan yeni bir politika güncellemesiyle YouTube artık içerik oluşturucuların "yapay zeka araçlarını kullanmak da dahil olmak üzere gerçekçi, değiştirilmiş veya sentetik içerik" içeren içerik yüklediklerinde etiket eklemelerini zorunlu kılacak.
Bu politikanın amacı, çoğu zaman ayırt edilmesi zor olan ilgi çekici metin, resim, video ve ses oluşturmayı hızlı ve kolay hale getiren, tüketiciye yönelik yeni üretken yapay zeka araçlarının çoğaldığı bir ortamda, kullanıcıların sentetik içerik nedeniyle kafalarının karışmasını önlemeye yardımcı olmaktır..
Yeni etiketler yalnızca yapay zeka tarafından oluşturulan veya "gerçekçi" olan sentetik içerikler için gerekli olacaktır. YouTube'un Ürün Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcıları Jennifer Flannery O'Connor ve Emily Moxley, yaptıkları bir açıklamada, örneğin "hiç gerçekleşmemiş bir olayı gerçekçi bir şekilde tasvir eden videolar veya birisinin gerçekte yapmadığı bir şeyi söylediğini veya yaptığını gösteren içeriği" içerdiğini söyledi.
Flannery O'Connor ve Moxley, "Bu özellikle içeriğin seçimler, devam eden çatışmalar ve kamu sağlığı krizleri veya kamu görevlileri gibi hassas konuları tartıştığı durumlarda önemlidir" dedi.
Dijital bilgi bütünlüğü uzmanları, üretken yapay zeka araçlarının büyümesinin, sosyal medyada ve internette inandırıcı ancak yanıltıcı içeriklerin paylaşılmasında bir patlamaya yol açabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Teknoloji, 2024'te Amerika Birleşik Devletleri'nde ve başka yerlerde yapılacak seçimler öncesinde özel bir tehdit oluşturabilir.
YouTube yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği daha şeffaf hale getirecek kuralları getiren en yeni platformdur. TikTok, bu yılın başlarında yapay zeka tarafından oluşturulan içerikler için yeni bir etiket ekledi ve kullanıcıların, "gerçekçi sahneleri" tasvir eden içeriğin yapay zeka ile oluşturulduğunda veya düzenlendiğinde bunu açıklamaları gerektiğini söyledi. Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta da geçen hafta siyasi reklam verenlerin reklamlarında yapay zeka kullanımını açıklamaları gerekeceğini söyledi.
YouTube'un yeni ifşa politikası, platformun eylül ayında içerik oluşturucuların video üretmesine ve platformda daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olmak için yapay zeka destekli bir dizi yeni aracı kullanıma sunmasının ardından geldi. Örneğin YouTube, içerik oluşturucuların dikey videolara yapay zeka tarafından oluşturulan video veya resim arka planları eklemesine olanak tanıyan bir özelliği ve içerik oluşturucuların videolar için taslak taslakları oluşturmasına yardımcı olacak araçları tanıttı.
Platform sözcüsüne göre, yapay zeka tarafından oluşturulan bir açıklama etiketi ekleme seçeneği YouTube'un video yükleme akışına eklenecek ve önümüzdeki yılın başlarında kullanıma sunulacak. Etiketler genellikle videoların açıklama panellerinde görünür; ancak "hassas konularla ilgili belirli içerik türleri" için etiketler video oynatıcıda daha belirgin bir şekilde yerleştirilecektir. YouTube'un kendi üretken yapay zeka araçlarıyla oluşturulan içerikler de net bir şekilde etiketlenecektir.
YouTube, yeni gereksinimlere uymayan kullanıcıların sorumlu tutulacağını söylüyor. Yeni politika kapsamında ifşa edilmesi gereken sentetik içeriklerde yeni etiketi sürekli olarak kullanmayan içerik oluşturucular, içeriğin kaldırılması veya içerik oluşturucuların içeriklerinden para kazanabileceği YouTube İş Ortağı Programından askıya alınması gibi cezalarla karşı karşıya kalabilir. Platform ayrıca, topluluk kurallarını ihlal eden sentetik veya yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin diğer videolarla aynı kısıtlamalara veya kaldırma işlemlerine tabi olacağını da belirtti.
Salı günkü duyurunun bir parçası olarak YouTube, artık gizlilik talep süreci kapsamında insanların, yüzleri veya sesleri de dahil olmak üzere kimliği belirlenebilir bir kişiyi simüle eden yapay zeka tarafından oluşturulan veya diğer manipüle edilmiş içeriğin kaldırılmasını talep etmelerine izin vereceğini de söyledi. Değişiklik, yapay zeka tarafından oluşturulan, rıza dışı cinsel görüntüler ve insanların yüzlerini ve seslerini manipüle eden diğer içeriklerdeki artışa ilişkin endişelerin ortasında geldi.
YouTube, bir kullanıcının kaldırma talebine uyulup uyulmayacağına karar verirken içeriğin hiciv içermesi veya tanınmış bir kişinin yer alması gibi "çeşitli faktörleri" dikkate alacağını söylüyor.
Platformun müzik ortakları ayrıca belirli sanatçıların seslerini taklit eden yapay zeka tarafından oluşturulan müziklerin kaldırılmasını da talep edebilecek.
Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?