TUSAŞ: “KAAN’ı Kullanmamak İçin Yapıyoruz”
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, savunma sanayisindeki projeleri anlatarak gençlere teknoloji üretmeleri ve kendilerini geliştirmeleri çağrısı yaptı.

Kastamonu İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Mavi Vatandan Gök Vatana Millî Teknoloji Hamlesi” programında, Türkiye’nin savunma ve havacılık alanındaki çalışmaları ele alındı. Programa katılan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ülkeye hizmet etmenin önemine dikkat çekerek millî birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Vatan söz konusu olduğunda farklılıkların geri planda kalması gerektiğini belirten Demiroğlu, Türkiye’nin havacılık ve savunma teknolojilerinde ulaştığı noktadan duyduğu gururu dile getirdi.
TUSAŞ’ın Üretim Gücü ve Millî Projeleri
TUSAŞ’ın faaliyetlerini anlatan Demiroğlu, aynı kampüs içerisinde savaş uçağı, eğitim uçağı, helikopter, insansız hava aracı ve uydu gibi farklı teknolojilerin geliştirildiğini söyledi. Tesiste üretim ve test çalışmalarının birden fazla alanda yürütüldüğünü belirten Demiroğlu, bu altyapının Türkiye açısından önemli bir değer taşıdığını vurguladı.
Şirketin geliştirdiği projeler arasında KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ öne çıkıyor. KAAN, Türkiye’nin millî muharip uçak projesi olarak geliştirilirken HÜRJET, süpersonik yani ses hızını aşabilen bir jet eğitim uçağı olarak dikkat çekiyor. HÜRKUŞ ise pilotların eğitiminde kullanılmak üzere tasarlanan bir eğitim uçağı.
HÜRKUŞ ve HÜRJET İçin İhracat Hedefleri
Türkiye’nin geliştirdiği hava araçlarının uluslararası pazarda da ilgi gördüğünü belirten Demiroğlu, HÜRKUŞ için teslimatların başladığını ve Azerbaycan’a gönderim yapılacağını ifade etti. İlerleyen dönemde başka ülkelere de satış gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
HÜRJET hakkında da bilgi veren Demiroğlu, İspanya ile 30 uçak için anlaşma imzalandığını ve teslimatların 2028 yılında yapılabilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ayrıca İspanya’nın 15 uçak daha almayı değerlendirdiğini aktardı. Bu gelişmelerin, Türkiye’nin havacılık alanındaki üretim kapasitesinin uluslararası ölçekte karşılık bulduğunu gösterdiğini belirtti.
“Gençler Vaktinizi Kendinizi Geliştirmeye Ayırın”
TUSAŞ’ın yaklaşık 16 bin 500 çalışanıyla büyük bir aile olduğunu söyleyen Demiroğlu, gençlerin teknoloji alanında önemli fırsatlara sahip olduğuna dikkat çekti. Geçmişte Türkiye’nin kendi teknolojilerini geliştirmesine yönelik olumsuz yaklaşımlarla karşılaştıklarını belirten Demiroğlu, TEKNOFEST sonrasında gençlere daha fazla destek verilen bir döneme girildiğini ifade etti.
Gençlere sosyal medyada gereğinden fazla zaman geçirmemeleri çağrısında bulunan Demiroğlu, vakitlerini eğitimlerine, yeni teknolojiler öğrenmeye ve geleceğe hazırlanmaya ayırmalarını istedi. Türkiye’nin yalnızca teknoloji kullanan değil, aynı zamanda teknoloji geliştiren bir ülke olması için gençlerin katkısının önemli olduğunu vurguladı.
KAAN’ın Amacı Caydırıcılık Sağlamak
Savunma sanayisinin temel hedeflerinden birinin ülkeyi olası tehditlere karşı hazırlıklı tutmak olduğunu söyleyen Demiroğlu, KAAN projesinin önemini de bu çerçevede değerlendirdi. Türkiye’nin savaşmak için değil, savaşı önlemek ve caydırıcılık oluşturmak için güçlü savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Demiroğlu, Türkiye’nin savunma sanayisinde elde ettiği başarıların uluslararası alanda ülkeye yönelik ilgiyi artırdığını da dile getirdi.
Kastamonu İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ise dünyada hızlı bir değişim yaşandığını belirterek gençlerin teknolojiyi yalnızca tüketen değil, üreten bireyler olarak yetişmesini hedeflediklerini söyledi. Gümüş, gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere yön veren bir nesil olması için bu tür etkinlikleri sürdürmeyi amaçladıklarını ifade etti.