Türk Radarları F-35’i Tespit Edebilir mi? HÜRJET-D ve MUGEM
2T Teknoloji & Savunma’nın 14. bölümünde Türk savunma sanayisinin radar, uçak ve gemi projeleri ele alınıyor.

2T Teknoloji & Savunma’nın 14. bölümünde Türkiye’nin savunma sanayisindeki güncel gelişmeler masaya yatırılıyor. Türk radarlarının düşük görünürlüklü uçakları tespit yeteneği, HÜRJET’in deniz versiyonu, Milli Uçak Gemisi MUGEM, KAAN prototipleri ve GÖKBEY’in yeni kullanıcıları bölümün ana konuları arasında yer alıyor.
Türk radarları F-35’i görebilir mi?
F-35 gibi düşük radar kesit alanına sahip savaş uçaklarının modern radarlar tarafından ne ölçüde tespit edilebileceği merak konusu. ASELSAN’ın geliştirdiği ERALP Erken İhbar Radarı, AESA mimarisi ve GaN tabanlı modülleriyle düşük görünürlüklü hedeflerin takibine odaklanıyor.
Radarların stealth uçakları tespit mesafesi; frekans, açı, irtifa ve uçuş koşullarına bağlı olarak değişiyor. Bu nedenle “Türk radarları F-35’e kilitlendi mi?” sorusunun kesin yanıtı açık kaynaklarla verilemiyor. Ancak Türkiye’nin yeni nesil radarları ve katmanlı hava savunma sistemi bu alanda önemli altyapı sunuyor.
HÜRJET-D geliyor: HÜRJET uçak gemisine hazırlanıyor
HÜRJET’in deniz operasyonlarına uygun HÜRJET-D varyantı üzerinde çalışmalar sürüyor. TUSAŞ’ın 2026 hedefli tasarımında HÜRJET-D’nin MUGEM ile birlikte kullanılması planlanıyor. Bu gelişme, MUGEM projesinin yalnızca gemi inşasından ibaret olmadığını gösteriyor.
KIZILELMA gibi insansız platformların yanı sıra insanlı HÜRJET’in deniz versiyonu da gündemde. Böylece Türkiye uçak gemisi operasyonlarında yeni bir tecrübe alanı kazanıyor.
MUGEM 2027 sonunda denize inecek
Milli Uçak Gemisi MUGEM’in 2027 sonunda denize indirilmesi hedefleniyor. Yaklaşık 285 metre uzunluk ve 60 bin ton deplasmanla Türkiye’nin en büyük askeri gemilerinden biri olacak. Geminin 52 hava aracına ev sahipliği yapması planlanıyor.
KIZILELMA ve HÜRJET’in yanı sıra farklı insansız platformlar da görev yapacak. MUGEM, insanlı ve insansız sistemlerin birlikte çalıştığı bir deniz harekat merkezi olarak tasarlanıyor.
KAAN’ın yeni prototiplerinde kritik dönem
Milli Muharip Uçak KAAN’da yeni prototiplerin uçuş testleri hazırlıkları devam ediyor. TUSAŞ, 2026 içinde yeni prototiplerle test kampanyasını başlatmayı hedefliyor. Bu aşamada uçuş zarfının genişletilmesi ve sistem doğrulamaları ön planda.
TF35000 motorunun 2032 civarı entegrasyonuyla KAAN’ın yerli motor kullanımı artacak. Birden fazla prototipten oluşan test süreci, uçağın operasyonel kabiliyetlerine ulaşması için kritik önem taşıyor.
GÖKBEY’in yeni adresi: Türk Hava Kuvvetleri
T625 GÖKBEY,
Jandarma ve Kara Kuvvetleri’nin ardından Türk Hava Kuvvetleri envanterine girecek. Yaklaşık 6 ton sınıfındaki helikopter personel taşıma, kargo ve arama-kurtarma görevlerinde kullanılabilecek.
GÖKBEY’in farklı kurumlara yayılması, Türkiye’nin milli helikopter platformlarının ortak kullanımını güçlendiriyor.