T-Mobile CFO'su Starlink Mobile'ı eleştirdi: Rekabet sınırlı
T-Mobile yöneticisi Peter Osvaldik, Starlink Mobile'ın karasal operatörlerle rekabet edemeyeceğini savundu.

T-Mobile CFO'su Peter Osvaldik, SpaceX'in Starlink Mobile projesinin Verizon ve AT&T gibi geleneksel operatörlerle gerçek anlamda rekabet edemeyeceğini belirtti. Osvaldik, uydu bağlantısının fiziksel sınırlarının önemli bir engel oluşturduğunu vurguladı.
Osvaldik, Citi'nin 2026 Global TMT Konferansı'nda yaptığı konuşmada SpaceX'in mobil iletişim alanında dört farklı strateji denediğini ancak bunların hiçbirinin karasal şebekelerin yerini alabilecek ölçekte olmadığını söyledi. En büyük sorunlardan birinin uzaydan gelen sinyalin zayıf olması ve binalar, araçlar ile cam gibi engellerden geçmekte zorlanması olduğunu ifade etti.
Starlink'in doğrudan telefona bağlantısı sınırlı kalıyor
SpaceX'in Direct-to-Cell teknolojisi, normal akıllı telefonların baz istasyonu bulunmayan bölgelerde doğrudan uydulara bağlanmasını sağlıyor. Ancak uyduların Dünya'nın yüzlerce kilometre üzerinde saatte on binlerce kilometre hızla hareket etmesi nedeniyle yüksek Doppler kayması ve sınırlı yayın gücü gibi teknik sorunlar ortaya çıkıyor. Bu nedenle teknoloji özellikle kırsal bölgelerde mesajlaşma, acil durum bildirimleri ve sınırlı veri bağlantısı gibi alanlarda öne çıkıyor.
SpaceX'in diğer planları da sorunlu
SpaceX'in MVNO olarak hizmet verme seçeneği, AT&T, Verizon ve T-Mobile tarafından şu aşamada kabul edilmedi. EchoStar'dan satın alınan spektrumlarla bağımsız ağ kurma planı ise yeterli spektrum ve altyapı yatırımı eksikliği nedeniyle zor görülüyor. Femtocell yaklaşımı ise T-Mobile'a göre en sorunlu seçenek; 1 milyardan fazla femtocell kurulması gerekebileceği ve parazit ile maliyet sorunları yaşanabileceği belirtildi.
Kapasite de büyük sorun
T-Mobile, Starlink'in kapasitesinin yoğun nüfuslu bölgelerde darboğaz oluşturacağını düşünüyor. Kırsal alanlarda birkaç yüz kullanıcı yeterli olurken, şehirlerde milyonlarca kullanıcı arasında paylaşım gerekeceği için karasal baz istasyonlarının uzun süre temel altyapı olmaya devam edeceği vurgulandı. T-Satellite hizmeti kırsal bölgelerde ve milli parklarda faydalı olsa da, Starlink'in 5G görüntülü görüşme gösterimleri ve V3 uydularıyla 150 Mbps hız iddiaları karasal operatörlerle aynı yoğunluk ve güvenilirlikte rekabet edilemeyeceği tartışmasını değiştirmedi.