ABD’nin Çin yonga sektörüne yönelik yaptırımları ve Çin’in Batılı ürünlere getirdiği kısıtlamalar Nvidia’nın Çin pazarındaki varlığını sona erdiriyor. Firma Çin’deki faaliyetlerini büyük ölçüde sonlandırmak zorunda kalıyor.
Nvidia Çin’den çıkacak mı?
Huawei’nin yapay zekâ yonga tasarımlarındaki son hamleleri Çinli şirketleri rahatlattı. DeepSeek, yapay zekâ çalışmaları için Huawei’den 160 bin adet Ascend 950DT yongası sipariş etti. Siparişin toplam değeri 2.56 milyar doları buluyor.
DeepSeek, İç Moğolistan’daki 1GW kapasiteli veri merkezi için Nvidia H20 yerine Huawei çözümlerini tercih etti. Bu tercihle firma önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlayacak.
7nm sürecinde üretilen Huawei Ascend 950DT hızlandırıcı 144GB HiZQ 2.0 HBM bellek taşıyor. 4TB/s bellek bant genişliği ve 2TB/s bağlantı hızı sunan ürün, Atlas 950 SuperPoD yapısı içinde 8 EFLOPS yapay zekâ performansı sağlıyor. Teslimat süreci bir yıldan uzun sürecek.