Milli Savaş Uçağı KAAN'ın Yeni Prototipi Bu Yıl Uçacak
Türkiye’nin milli savaş uçağı KAAN’da yeni prototip için uçuş testlerine geçiş aşamasında kritik aşamaya gelindi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında TRT Haber’e açıklamalarda bulundu.
Demiroğlu, yeni prototipin ilk uçuşu için çalışmaların sürdüğünü belirterek “Bütün hedefimiz, gayretimiz bu yıl uçuşunu yapmak. Hatta bu yıl değil, birkaç aylar mesafesinde yapmaya çalışıyoruz” dedi.
TUSAŞ Genel Müdürü, uçuş öncesindeki testlerin eksiksiz tamamlanmasının öncelik olduğunu vurgulayarak KAAN’ın 2026 içerisinde gökyüzüyle buluşmasını hedeflediklerini söyledi.
80 F110 motoru için onay alındı
Demiroğlu, KAAN’ın bu yıl ve 2027’de üretilecek prototiplerinde kullanılacak F110 motorlarının hazır olduğunu belirtti.
Seri üretim uçakları için 80 adetlik F110 motoru için ABD Kongresi’nden onay alındığını açıklayan Demiroğlu, motor teslimatlarının 2027’de başlamasının beklendiğini ifade etti. TUSAŞ, motor tedariki konusunda General Electric ile çalışmalarını sürdürüyor.
Demiroğlu, mevcut takvimde herhangi bir gecikme öngörmediklerini belirterek “2027 motorlarımızı alıp 2028’in sonunda, 2029’un başında o aralarda Türk Hava Kuvvetlerine ilk teslimatları başlamak” dedi.
Milli motor 2031-2032’de KAAN’da
KAAN’ın tamamen yerli motorla uçması için yürütülen TF35000 programı da devam ediyor.
Demiroğlu, milli motorun uçak üzerinde test edilmeye başlanması için 2031-2032 dönemini işaret etti. Böylece KAAN’ın ilk seri üretim uçaklarında F110 motorlarının kullanılması, ilerleyen dönemde ise milli motorun entegrasyonuyla yerli motorlu KAAN’a geçiş yapılması hedefleniyor.