Eminönü Yalı Köşkü Caddesi’nde Türk mimarisinin yüz akı mimar Vedat Tek imzalı Liman Han (ilk isimi Mes’tane Han – mutluluk ve bahtiyarlık yeri), 2.5 sene süren restorasyon çalışması ile yıkılmaktan kurtarıldıktan sonra kapılarını tekrardan açtı. İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) yapılan açıklamaya göre, 1900’lerin başında inşa edilen ve döneminin bütün niteliklerini barındıran şaheser niteliğindeki Liman Han, Koruma Kurulu’nun onayladığı restorasyon projesi ile uzmanlar eşliğinde İTO tarafından tekrardan ayağa kaldırıldı. Bir dönem kötü zemin nedeniyle boğaz yönüne kayan ve bu nedenle tehlike yaratan tarihi han, ön cephesi ve kıymetli çini, mermer, ahşap doğrama ve demir ferforjeleri ile dikkati çekiyor.
Açıklamada görüşlerine yer alan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, tarihi Liman Han’ın ön cephesini, tıpkı Barselona’daki, Paris’teki binalar gibi aynen muhafaza ettiklerini belirtti. Avdagiç, “Hem dış duvarını hem de içindeki tarihsel unsurları koruyarak, milli mimari akımının öncüsü mimar Vedat Tek’e karşı vefa borcumuzu ödüyoruz” ifadesini kullandı.
İTO Başkanı Avdagiç, “Mülkiyeti İTO’ya ait olan Liman Han’ı söz verdiğimiz gibi dünyanın nadide bir kültür-sanat ve araştırma mekanı haline dönüştürüyoruz. Tarihi han, İTO’nun restorasyondaki ustalığının bir ürünü olmakla kalmayacak, artık ilim ve kültür yaşamımıza hizmet edecek faaliyetlere de ev sahipliği yapacak” şeklinde konuştu.
İTO Stratejik Incelemeler Merkezi ve Dersaadet Kütüphanesi
Liman Han’ı tekrar mesadet, mutluluk mekanı haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Avdagiç, şunları belirtti: “Bu bina, eğitim ve kültür birimlerimizle şenleniyor. Hemen giriş katta, Kitap İstanbul ismini verdiğimiz, yayınlarımızın satışa sunulduğu mağazamız yer alacak. Yan tarafında Cemile Sultan Kafemiz bulunacak. Asma katta, İTO yayınlarımız sergilenecek. Birinci katta ise kütüphanemizi tekrardan açıyoruz. Dersaadet Kütüphanesi ismini verdiğimiz burada, ticaret ve ekonomi yayınlarımız, koleksiyonlarımız yer alacak. İkinci katta ise İTO’nun elinde bulunan ve topladığı ender İstanbul eserleri teşhir edilecek. Üçüncü ve 4. katlarımızda, tarafımızdan kurulan İTO Stratejik Incelemeler Merkezi yer alacak.”
Avdagiç, Liman Han’ın hem ticaret, hem kültür, hem de eğitim yaşamımız için mühim bir eser olduğuna vurgu yaparak, şunları belirtti:
“Bu üç sözcüğü özellikle birbiri ardına zikrettim. Çünkü bu sene, 140’ncı senesini kutladığımız İTO, üç sac ayak üstüne kurulmuştur. Birincisi ve ana görev alanımız; adımızın gereği ticarettir. İkincisi eğitimdir ki, kuruluşumuzun ertesi gününden itibaren mesleki eğitimle kendimizi vazifeli saydık ve Sultanahmet Ticaret Mektebi’ni himayemize aldık. Üçüncüsü ise kültürdür, kitaptır. Gene, açılışımızdan 3 sene sonra matbaa kurup kültür yaşamımızı zenginleştiren kitap ve dergi yayıncılığına başladık. Bugün açılışını yaptığımız Liman Han ise İTO’nun bu üç özelliğini uhdesinde barındıran tek eserdir. Liman Han, açıldığı günden beri mühim tacirlere ev sahipliği yapmıştır. İstanbul’un ticaretinin, bilhassa dış ticaretinin şekillendiği hanlardan biri olmuştur. Biz restorasyon sonrası, buraya Odamızın öbür iki ayağını yani kültür ve eğitimi de ilave ettik.”