Günümüzde neredeyse herkes tarımda kullanılan kimyasal ilaçlardan haberdar ve bunların sağlığa zararlı olduğunu biliyor. Bu konuyu ciddiye alan birçok insan organik pazarlardan alışveriş yapmayı tercih etse de organik olduğu ileri sürülen ürünlerin ne kadar güvenilir olduğu oldukça tartışılıyor. Bunun yanında organik ürünlerin pazar maliyetleri diğerlerine göre daha çok olduğu için herkes tarafından tercih edilemiyor. Sağlıklı ve organik ürün tüketmek isteyenlerin bir öbür seçeneği ise kendi meyve ve sebzesini yetiştirmektir. Kendi yiyeceklerini yetiştirmek isteyen herkesin bahçeli bir evi olmasa da ev ortamında da tarım yapmanın başka bir yolu mevcut. Tohum ve fidanlar doğru bakım taktikleri uygulanırsa saksı içerisinde de sağlıklı bir biçimde gelişim süreci gösterebiliyor. Üstelik bu taktikle kendi ürünlerini yetiştiren kişiler, meyve ve sebzelerin daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Evde meyve yetiştirmek isteyenlerin bilmesi gerekenler ise hangi meyvelerin saksı ortamında yetişebildiği ve sağlıklı bir gelişim sürecinin püf noktalarıdır.
Hangi meyve evde kolay yetişir?
İnsanların apartmanlarda yaşamaya başlamasıyla birlikte doğal yaşamdan oldukça uzaklaşıldı. Doğada vakit geçirmenin mümkün olmadığı çevrelerde hiç değilse kendi sebze ve meyvelerini yetiştirerek doğayla bütünleşmek isteyen insanların sayısı artmaya devam ediyor. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde yaşayanların doğayla kucaklaşmak maksadıyla imalat yaptığı alanlar hobi bahçesi olarak biliniyor. Toprakla ilgilenmek için büyüklü küçüklü alanlarda üretilebilen birçok meyve ve sebze bulunuyor. Fakat büyük bir alanı bulunmayan kişiler, evlerindeki balkonda dahi saksı içerisinde kendi ürünlerini yetiştirebiliyor.
Özellikle gelişen tarım teknikleriyle beraber meyve ağaçları küçüldüğü için artık birçok meyve evlerde de yetiştirilebiliyor. Evde yetişen meyveler dışarıda üretilenlere göre daha sağlıklı olduğundan hızla popülerleşmeye devam ediyor. Saksıda yetişen meyveler aşağıdaki gibidir:
- Çilek
- Kavun
- Mandalina
- Portakal
- Armut
- Limon
- Kiraz
- Elma
- İncir
- Armut
Saksıda meyve yetiştirmenin püf noktaları nedir?
Problemsiz ve kısa zamanda yetişen meyveler elde etmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken birçok yetiştirme taktiği bulunuyor. Dikkat edilmesi gereken püf noktaları aşağıdaki gibidir:
- Sağlıklı tohum ve fide
- Uygun ortam
- Sağlıklı bir toprak
- Yeterli büyüklükte bir saksı
- Sulama taktiği
- Bitki büyürken destek kullanmak
Saksıda meyve imalatında hibrit tohumlar, düzenli hasat imkânı sunmamakla birlikte sağlıklı olarak görülmüyor. Bu sebeple ata tohumu kullanılması tavsiye ediliyor. Bununla birlikte doğru işlemlerle beraber meyve çekirdekleri de çimlendirilebilir. Meyve yetiştirmek uygun bir ortam oluşturulması gerekiyor. Düzenli olarak hava alan ve rutubetten uzak alanlar meyveler için sağlıklı ortamlar olarak biliniyor. Bitkilerin güneşten faydalanması ve kötü hava şartlarından korunması gerekiyor. Kötü hava şartları için kapalı bir balkon yahut açık balkonda korunaklı bir yer yaratılması tavsiye ediliyor.
Evde sebze ve meyve yetiştirmek için mutlaka kaliteli bir toprak edinilmesi gerekiyor. Bitki için zararlı canlılar üretmeyecek, gübre ve kum bulunan toprak oldukça mühim. Mineral ve vitamin gibi bitki ihtiyaçlarını karşılayan verimli toprak sayesinde kısa zamanda yetişen meyveler elde etmek mümkün. Evde meyve yetiştirirken büyük saksılar tercih etmek oldukça mühim. Bu sayede bitki köklerinin daha geniş alana yayılması ve daha hızlı ürün vermesi kolaylaşır. Buna ek olarak, saksıda bitkiye fazla gelen suyun akabileceği bir alan olması gerekiyor.
Sağlıklı bir toprakla beraber bitkilerin doğru sulanması da oldukça mühim. Bitkilerin su ihtiyacı türüne göre değişiyor. Bu nedenle, yetiştirmek istenilen bitkinin su ihtiyacı doğru olarak bilinmesi gerekiyor. Özellikle aynı saksıda birden fazla bitki bulunuyorsa, bu bitkilerin su ihtiyacının benzer miktarda olması gerekiyor. Mantar oluşumuna karşı sulama işleminin gündüz yapılması en mühim püf noktaları arasında yer alıyor. Özellikle çabuk büyüyen meyve bitkileri dengesini sağlayamayacağından uygun ebatta destek çubukları kullanılması tavsiye ediliyor.