Koşu yapmak sağlık için çok faydalı bir aktivitedir. Peki, uzun süre koşmanın beyin sağlığına etkisi nedir? İşte, hafızamızı koruyan koşunun faydaları!
Fareler üzerinde yapılan yeni araştırmalar, orta yaş boyunca koşmanın yetişkinlerde nöron kaybı riskini azalttığını hatta önlediğini ortaya koydu. Beyindeki nöronlarda azalma yaşandıkça insan hafızası da yavaşlar. Hafıza sorunlarınız varsa, mutlaka erken yaşlarda koşuya başlamalısınız. Koşmanın faydalarından biri de hafızayı korumasıdır.
Beyin Sağlığı için Koşmanın Faydaları
Çoğu sağlık uzmanı, egzersizin sağlıklı yaşlanmada kritik bir rol oynadığı konusunda hemfikirdir. Yürüme, direnç eğitimi veya koşma olsun, yeterli fiziksel aktivite almak kas gücünü korumaya, dengeyi geliştirmeye ve beyin sağlığını artırmaya yardımcı olabilir.
Koşmanın faydaları koşuya başlamak isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Beyin sağlığı için hayati derecede önemli bir aktivite olan koşu yapmak, hafıza sorunları, unutkanlık, Alzheimer, konsantrasyon eksikliği gibi durumları önler.
Tek bir koşuya bile çıkmak, bilişsel işlevi ve hafızayı geliştiriyor. Koşarak nöronlarımızın sayısını artırıyor, sinaptik plastisiteyi ve hafıza işlevini geliştiriyoruz.
Egzersiz yaparak özellikle ileri yaşlarda görülen hafıza sorunlarına dur demek mümkündür. Koşu yapabiliyorsanız, mutlaka haftada en az 2 gün koşmayı veya tempolu yürümeyi deneyin.