Normal şartlarda artık yaz saati uygulaması sona eriyor ve kış saati uygulamasına geçiliyor. Türkiye'de birkaç yıldır bu rutin uygulanmadığı için pek çok kişinin uyku düzeni bozuldu. Peki, kışın günlerin kısalması ve saatlerin geri alınmaması uyku rutinini nasıl etkiler?
Tüm dünyada 5 Kasım'da kış saati uygulamasına geçilir ve saatler 1 saat geri alınır. Saatlerin ilkbaharda ileri alınması ve sonbaharda standart saate geri alınması, başlangıçta doğal gün ışığı saatlerini optimize etmek için tasarlanmıştır. Bu da her yıl fazladan bir saat uyunuyor anlamına gelir. Ancak bazı tıp uzmanları fazladan uykunun aslında sağlığımız üzerinde bazı istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.
Saat değişikliği sağlık açısından o kadar da iyi olmayabilir
Türkiye'de kış saati uygulaması artık devrede değil. Ancak halen bu uygulamaya uyum sağlayanlar, sağlık konusunda şu riskleri bilmeli!
Saatin geri ayarlanması vücudunuzun sirkadiyen ritimlerini etkiler. Vücudumuz, güneşten gelen ipuçlarına ve bunları her gün aynı saatte tekrar tekrar yapmanıza bağlı olarak günün belirli saatlerinde (uyku, uyanma, yemek yeme gibi) belirli olayların gerçekleşmesini bekler.
Gündüzleri doğal güneş ışığı ve akşamları ışığın yokluğu sirkadiyen ritmimizi artırmaya yardımcı oluyor. Bu rutini bir saat bile olsa değiştirdiğinizde, sirkadiyen ritimleriniz jet lag etkisine benzer şekilde hafifçe bozuluyor.
Pek çok kişi değişiklikten bireysel olarak bu kadar etkilenmese de, büyük ölçekli veriler, saatleri geri almanın, kalp krizi ve kaza gibi sağlık sorunlarının artabileceğini öne sürüyor.
Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?