Kapalı Alanlarda Sigara Denetimleri Artıyor

Kapalı Alanlarda Sigara Denetimleri Artıyor! Cezalar Arttı

, "Dumansız Türkiye" hedefi doğrultusunda 2025 yılında kapalı alanlarda kullanımına karşı denetimlerini yoğunlaştırdı. Bu yıl kural ihlali yapan işletmelere 4 bin cezai işlem uygulandı.

23.07.2025 09:45 | Son Güncelleme : 23.07.2025 15:38

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, yıl içinde yapılan çapraz denetimlerde 4 bin cezai işlem uygulandığını açıkladı. Denetimler kapsamında, sadece işletmelere değil, sigara içen bireylere de para cezası kesileceği vurgulandı.

Sigara Denetimlerinde Yeni Dönem

Demirkol, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1000’e yakın ekibin aktif görev aldığını belirtti. Emniyet birimleri ve kolluk kuvvetlerinin desteğiyle yürütülen denetimlerde, 4207 sayılı Tütünle Mücadele Kanunu’nun ihlallerine karşı caydırıcı cezalar uygulanıyor.

“Kapalı alanda sigara içme yasağı”nın bireyler ve işletmeler açısından sıkı biçimde denetleneceğini belirten Demirkol, "Artık sadece işletmelere değil, sigara içen kişilere de doğrudan ceza kesilecek. Pasif maruziyeti ortadan kaldırmak için sahadayız." ifadelerini kullandı.

Sigara Bırakma Polikliniklerinde Artış

Sağlık Bakanlığı, yalnızca denetimlerle değil, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara sunduğu hizmetlerle de tütün kullanımını azaltmayı hedefliyor. Son 3 ayda 150 yeni sigara bırakma polikliniği açıldı; yıl sonuna kadar bu sayının 1.000’e ulaşması planlanıyor.

Türkiye genelinde sağlıklı yaşam merkezleri, ilçeler ve hastanelerde açılan bu polikliniklerde, sertifikalı hekimler tarafından ücretsiz danışmanlık ve sigara bırakma ilaçları sağlanıyor.

Demirkol, ayrıca 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nın da sürece aktif katkı sunduğunu belirtti. Hattın yılda 6 kez arayarak sigara bırakmak isteyen vatandaşları takip ettiğini ve yönlendirdiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmaya teşvik amacıyla çeşitli bilgilendirme etkinlikleri de düzenliyor. Demirkol, sokakta yapılan boy ve kilo ölçümleriyle 10 milyon vatandaşa ulaşıldığını, bu etkinliklerde sigara bırakma bilgilendirmelerinin de yapıldığını söyledi. Bu çalışmalar sonucunda, sigara bırakma polikliniklerine başvurularda %85 oranında artış yaşandığı biliniyor..

Hedef: Dumansız Türkiye

Bakanlık, 2025 ve sonrasında hem kapalı alanlarda hem de kamu kurumlarında sigara kullanımını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Denetim yetkisi olan personellerin sayısının artırıldığı, ihlallerin tespit edilmesi halinde işletmelere ve bireylere anında ceza uygulanacağı açıklandı.

Demirkol, “Vatandaşımız sigarayı bırakmak istiyor. Biz de bu süreçte hem cezai tedbirlerle hem de destekleyici hizmetlerle yanlarında olacağız.” dedi.

Sıradaki Haber Yükleniyor