Yeni bir çalışma, uykusuzluk ile kan şekeri değişiklikleri arasında bir bağlantı buluyor. Peki, kadınlarda yeterli uyku alamamak, prediyabet ve tip 2 diyabet riskini artırıyor mu? İşte gerçekler…
Yurt dışında yayınlanan bir araştırmaya göre, düzenli olarak yeterince uyumayan kadınlar, özellikle de menopoza girmiş olanlar, tip 2 diyabet riskiyle karşı karşıya.
ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI
Araştırmada, bulguların yetersiz uykunun insülin üretimini ve metabolizmasını etkilediği bildirildi. Sonuç olarak, her gece yeterli uyku almak, özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha iyi kan şekeri kontrolüne ve tip 2 diyabet riskinin azalmasına yol açabiliyor.
Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda, düzenli ve yeterli uyku, diyabet riskini önlüyor. Tam aksine uyku alamayan kadınlarda diyabete yakalanma riski daha yüksek.
İnsülin vücuttaki şekeri (veya glikozu) düzenlemeye yardımcı olur. Bir kişi insüline karşı direnç geliştirdiğinde bu, vücudunun glikozu işlemede daha az etkili olduğu anlamına geliyor ve bu da prediyabet veya tip 2 diyabet riskini artırıyor.
13 Kasım tarihli son araştırmaya göre, menopoz öncesi kadınlarda uyku kısıtlaması açlık insülin seviyelerinin yükselmesine neden olurken, menopoz sonrası kadınlarda hem açlık insülini hem de açlık glikoz seviyeleri artma eğilimindeydi.
Uzun bir süre boyunca insülin üreten hücreler üzerinde devam eden stres, onların başarısız olmasına neden olabilir ve sonunda tip 2 diyabete yol açabilir. Eğer bu zamanla devam ederse, prediyabetli bireylerde uzun süreli yetersiz uykunun tip 2 diyabete ilerlemeyi hızlandırması mümkündür.
Bununla birlikte, insülin direnci üzerindeki etkilerin büyük ölçüde vücut ağırlığındaki değişikliklerden bağımsız olduğu ve kadınlar tipik olarak gecede yedi ila dokuz saat uyumaya başladıklarında insülin ve glikoz düzeylerinin normale döndüğü bulundu.
Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?