Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” hedefleri doğrultusunda özel sağlık kuruluşlarına yönelik kapsamlı düzenlemeler yaptı.
Sağlık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile özel sağlık kuruluşlarının hizmet standartları güncellendi. Ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunan tıp merkezleri, poliklinikler ve muayenehaneler gibi sağlık kuruluşlarının işleyişine dair önemli değişiklikler getirildi.
Sağlıkta Yeni Dönem
Sağlık hizmetlerinin izlenebilirliğini artırmak amacıyla, özel sağlık kuruluşlarına elektronik kayıt ve bildirim sistemine geçme zorunluluğu getirildi. Yeni yönetmelik, sağlık uygulamalarının bilimsel doğruluk çerçevesinde değerlendirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda, uygulanan tedavilerin tıbbi endikasyonlara uygun olup olmadığı düzenli olarak denetlenecek.
Uzman tabip kadrosu 10’un üzerinde olan ve 24 saat kesintisiz hizmet veren tıp merkezlerinde, acil müdahale ve cerrahi birim kurulabilecek. Ancak cerrahi müdahalelerin, ikinci bir işlem gerektirmeyecek şekilde planlanması zorunlu olacak.
İki veya daha fazla polikliniğin birleşerek tıp merkezine dönüştürülmesine imkan tanındı. Ayrıca tıbbi laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp gibi ileri hizmetler, yalnızca gerekli izin belgeleri sağlandığında sunulabilecek. Tüm sağlık birimleri için uygulama izin belgesi alınması zorunlu hale getirildi.
Doğum Hizmetlerine Yeni Standartlar
Yönetmelikte en dikkat çekici düzenlemelerden biri, doğum hizmetlerine yönelik oldu. Artık tıp merkezlerinde planlı sezaryen yapılmasına izin verilmeyecek. Normal doğum yapılmak istenmesi halinde doğum ünitesi kurulması zorunlu hale getirildi.
Ayrıca ameliyathanesi olmayan tıp merkezlerinde doğum ünitesi açılmasına da müsaade edilmeyecek. Doğum salonlarının en az 16 metrekare olması ve ameliyathaneye kolay ulaşılabilecek, kontrollü giriş-çıkışa sahip alanlarda yer alması gerekecek.