Pandeminin etki ettiği alanlardan biri olan eğitimde, online platformlara olan alaka her geçen gün artıyor. Binlerce ziyaretçiye ulaşan eğitim platformlarında, öğrencilerin öncelikli tercihleri ise beklenenin aksine. İnternette eğitim hizmeti vermek maksadıyla kurulan ve öğretmen ile öğrenciyi aynı platformda buluşturan ‘Özel Ders Alanı’ online platformunun verilerine göre, öğrencilerin en çok tercih ettiği dersler arasında; Almanca, Fizik, Piyano, Yazılım, Matematik, İngilizce, Keman ve Fransızca bulunuyor. 45 binden fazla öğretmenin ders verdiği, on binlerce öğrencinin ise özel ders aldığı ve YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde çalışmalarına devam eden ‘Özeldersalanı’ eğitim platformundan alınan bilgiler, öğrencilerin tercihlerinin hangi yöne evrildiğini ortaya koydu. Türkiye’deki öğrencilerin tercihleri arasında özel kabiliyet dersleri de yer alırken, aynı zamanda farklı ülkelerdeki öğrencilerin ise Türkçe dil bilgisini geliştirebilmek ismine dersler aldığı öğrenildi.
Öğrencilerin ihtiyaçları dönemsel olarak değişiyor
Müfredat derslerinden yabancı dillere, müzik alanlarından spora, mühendislik derslerinden sanata kadar 350 farklı kategoride online ve yüz yüze dersler verilmekte. Sınav hazırlık sürecinde öğrencilerine online olarak özel dersler de veren platformda, yapay zeka altyapıları da oldukça etkin kullanılmakta. Platformdan edinilen bilgiye göre, dönemsel olarak öğrencilerin yönelimleri ve ders talebi oranlarında değişiklik meydana geldiğini gösteriyor. Örneğin, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında isteklerin en yoğun olduğu branşlar; Matematik, Fen Bilimleri, Okuma Yazma, İlkokul Takviye gibi dersler olurken, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında ise Yabancı Diller, Spor Dalları, Müzik Aletleri alanında istekler yoğunlaşmakta. Özellikle yabancı dil eğitimi konusu son 1 ayda en yoğun alaka gösterilen branş olurken, en çok tercih edilen dil ise Almanca oldu. Gene aynı biçimde, yetişkin grupların ilk tercihleri arasında online dersler bulunurken, küçük yaş gruplarının ilk tercihleri ise yüz yüze dersler. Öte Yandan, hem yetişkin hem de çocuklarda yaz döneminde İngilizce alanına olan talebin 3 katı oranında artış gösterdiği de söylendi.
Pandemi ardından online derslere ve online akademi programlarına yapılan müracaatların 5 kat arttığını ifade eden Özel Ders Alanı Kurucu Ortağı Yasin Gökduman, süreçle alakalı şunları belirtti; “350 farklı kategoride bütün süreçlerden ve mülakattan geçen 45 binden fazla öğretmenle çalışma yaptık. Şu ana kadar 500 binden fazla ders talebi aldığımızı, öğrencilerin kriterlerine göre en uygun öğretmenle eşleştirme sağlayıp, ücretsiz bir eğitim danışmanı desteğiyle en verimli biçimde dersler düzenlemekteyiz. Öğrenci için en verimli dersleri alabileceği öğretmeni keşfetmek için öğrenciye gönderdiğimiz formda vermiş olduğu cevaplara göre en ideal öğretmenleri tespit ediyoruz. Örneğin, öğrencinin alakalı alanlarında Tarih ve Tenis dersleri varsa bu alanda uzman Tarih ve tenise alakası olan öğretmenden ders alması öğrenci için bir artıdır. Bunun gibi yüzlerce kritere göre öğrenci için en ideal, en verimli ders alabileceği öğretmenleri belirlemiş oluyoruz. Şu anki bu süreç Özel Ders Alanı eğitim danışmanları ekibimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Önümüzdeki aylarda yazılımımıza entegre edileceğiz. Aynı zamanda online eğitim portalımıza ek olarak geliştirmeye planladığımız, tanışma ve deneme dersinde öğrencinin jest ve mimiklerine göre nasıl bir kişiliği olduğunu tespit edecek yapay zeka sayesinde öğrenci hakkında öğretmene bazı kişilik envanterleri sunmayı planlıyoruz.”
Öte yandan, ‘Özel Ders Alanı’ online platformu YTÜ Yıldız Teknopark çalışanlarına özel yüzde 20’lik bir indirim de uygulamakta. Çalışanlar, sınavlara hazırlıktan, yabancı dillere kadar birçok alanda derse erişebilmekteler.