Doğum tarihi: 20 Nisan 1984
Doğum yeri: Artvin
Eğitimi: Hopa Lisesi
Kardeşi: Kazım, Hüseyin, Orhan, Canan, Oğuz
Anne: Hüsniye
Baba: Cavit
20 Nisan 1984 yılında Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Pançol’da-bugünkü adıyla Yeşilköy-Cavit ve Hüsniye Koyuncu’nun altıncı çocuğu olarak dünyaya gelir.
Babası, 12 Eylül Darbesi’nde Erzurum’da 6 ay hapis yattığı sıralarda Kâzım Koyuncu 10 yaşındaydı ve ailesi annesi Hüsniye Koyuncu’nun gayretleriyle ayakta kaldı.
Çocukluğu kalabalık bir ailede geçen sanatçının müzikle tanışması ve bugünkü kimliğinin oluşması bu yıllara rastlar. Bu kimliğin oluşmasında, Karadeniz’in renkliliğinin, yöre halkından duyduğu ezgilerin ve gözlemlediği kültürlerin önemi büyüktür.
Eğitim hayatına Kıse –yeni ismiyle Sugören- köy okulunda başlayan Niyazi Koyuncu, öğrenimine Hopa Lisesi’nde devam eder.
Yaşı on yediyi gösterdiğinde Karadeniz Teknik Üniversitesine gider fakat öğrenimini tamamlamaz.
Daha sonra hayallerini gerçekleştirmek için ilk adımı atar ve Eskişehir’e Üniversite eğitimi almaya gider. Bu şehir, ona okul hayatından çok sanatın ve dostluğun kapılarını açar.
Kalabalığın önünde ilk kez şarkı söylemesi yine bu şehirdeki bir tesadüfle başlar ve o geceden sonra, kendisini en çok mutlu eden şeyin ne olduğunu bulur.
Daha sonra “Seritana” adlı etnik müzik grubunu kurar.
Grubun solistliğini yapan Niyazi Koyuncu, sanatın en çok sokakta var olduğuna inanmış ve buradaki gerçeklikten beslenmiştir.
Grubuyla beraber İstanbul’a gelen Niyazi Koyuncu, bir süre sonra grubun dağılmasıyla, yaşama dair kaygılarını, isyanlarını ve umutlarını tek başına söylemeye başlar.
Herkesin “kendi dilinde” özgürlük şarkıları söyleyeceği bir dünyayı düşleyen sanatçı, ilk solo albümü “Muço Pa”(nasıl yapayım)ile karşımıza çıkıyor.
Niyazi Koyuncu, dinleyenlere; Türkçe, Lazca Gürcüce, Megrelce ve Hemşince şarkılarla sesleniyor.
SERİTANA NE DEMEK?
“Seritana” -Lazca ‘karanlıktaki ışık’ anlamına geliyor.
NİYAZİ KOYUNCU NEDEN VOLKAN KONAK’A TEPKİ GÖSTERDİ
Volkan Konak’ın seyirciyle paylaştığı üç anıya da Koyuncu’nun erkek kardeşi Niyazi Koyuncu itiraz etti. Bir video çekip yayınlayan Koyuncu, itirazlarını tek tek sıraladı.
Koyuncu, Konak’ın anlattığı olaylardaki tarihlerin gerçeklerle tutarsızlık gösterdiğini, olayların içeriklerinin tamamen saptırıldığını ve kardeşinin, anlatıldığı gibi kaba saba biri değil, kibar bir insan olduğunu söyleyip “Yeter artık” diye tepki gösterdi.
İşte Koyuncu’nun açıklamaları: “Volkan Konak’ın bahsettiği Hey Gidi Karadeniz konserlerinde ben de vardım. Konak, ‘Kafamın üstünden devamlı öksürüyordu, ‘Veremli misin kardeşim?’ diye sordum’ diyor.
Abim duracağı yeri iyi bilirdi, kibar bir insandı, kimsenin yüzüne öksürmez, eli ile ağzını kapatırdı.”
“Volkan Konak, bizi derinden üzdü. Abim güya Volkan Konak’a ‘Paramız var da hastaneye gitmedik mi?’ demiş. Abim öyle bir cümle kurmaz.
Avrupa ve Amerika dahil birçok hastaneye raporları gitti, 6 ay tedavi oldu… 15 yıl oldu abimi kaybedeli, yaramız hâlâ açık, üzerine basıyor, ailemi çok üzüyorsun. Sevenlerine Kazım’ı yanlış anlatıyorsun, yapma! Kimse vakıf olmadığı konular hakkında konuşmasın!”
“Volkan Konak, abimin 91 yılında Rize Pazar Lisesi’nde okuduğunu söylüyor. Abim 89’da Hopa’dan ayrıldı, üniversiteyi kazanıp müziğe başladı.”
NİYAZİ KOYUNCU EVLİ Mİ, ÇOCUĞU VAR MI?
Niyazi Koyuncu dövmecilik (tattoo) yapan Hamra Koyuncu ile evlidir ve çift bebek beklemektedir.
NİYAZİ KOYUNCU’NUN ANNE VE BABASI
Niyazi Koyuncu’nun annesi Hüsniye Koyuncu
Babası Cavit Koyuncu
Kansere kurban verdiğimiz Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu’nun ardından, Artvin’in Hopa ilçesinde yaşayan babası Cavit Koyuncu da, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
NİYAZİ KOYUNCU’NUN KAÇ KARDEŞİ VAR?
Niyazi Koyuncu’nun dört erkek ve bir kız olmak üzere beş kardeşi vardı.
İstanbul’da erkek kuaförlüğü yapan ailenin büyük oğlu Hüseyin Koyuncu ise, mesane kanserine yakalandığını belirterek “Halen bu hastalıkla mücadele eden bir sürü insanımızın olduğunu biliyorum. Her evde bir kanser hastası var. Kazım ve babam bu hastalıktan gitti. Ben de hastayım, erken teşhis ettik, inşallah sağlığıma kavuşacağım” ifadelerini kullanmıştı.
NİYAZİ VE KAZIM KOYUNCU KARDEŞ Mİ? KAZIM KOYUNCU KAÇ YAŞINDA NEDEN VEFAT ETTİ?
Genç yaşta vefat eden Kazım Koyuncu, Niyazi Koyuncu’nun ağabeyidir.
“Şair Ceketli Çocuk” olarak tanınan müzisyen, söz yazarı ve oyuncu Kazım Koyuncu, kanser nedeniyle 33 yaşında hayata veda etmişti.
Müzisyen Niyazi Koyuncu, sosyal medya hesabından 25 Haziran 2005’te kanser nedeniyle yaşamını yitiren sanatçı ağabeyi Kazım Koyuncu’nun doğum gününde duygusal bir paylaşımda bulundu.
Ağabeyi gibi müzisyen olan Niyazi Koyuncu, Kazım Koyuncu’yu doğum gününde unutmadı. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Koyuncu, duygusal bir paylaşımda bulundu.
NİYAZİ KOYUNCU’NUN ANLATIMIYLA ABİSİ KAZIM KOYUNCU
“Bir tarafım eksik” “Biz de hayal kuran çocuklardık. Üniversiteyi kazanmak istedim ama dört yıllık olmadı. Ben iki yıllık Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni kazanmıştım. İki yıl okuduktan sonra, abim vefat etti. Sonra Eskişehir’e gittim ama üç ay hiç dışarı çıkmadım. Sosyal bir yaşamım da yoktu, alışmaya çalışıyordum. İlk kez şehir dışına çıkmıştım, bir tarafım eksik…
“Karadeniz müziğini Türkiye’ye abim sevdirdi” Kent ozanlığını aslında abim yaptı. Tüm ülkeye o müziği sevdirdi. Böyle bir Karadeniz müziğinin de olduğunu hepimize, dinleyicilere anlattı. Aslında en büyük güç, abimden kaynaklı bir güç. Bizler de güzel şeyler yapmaya çalışan, diğer bir nesiliz. Ben kardeşiyim ama Selçuk Balcı da kardeş, Resul da kardeş çünkü onu örnek alıyoruz hepimiz. Güzel işler de ürettiğimizi düşünüyoruz. Sanırım kentte de bunun karşılığını güzel bir şekilde alıyoruz… İnsanların bakışlarından, şarkılara eşlik etmelerinden bunu anlayabiliyoruz.
“Abim Trabzonspor’lu ben Fenerbahçe’liyim.” Abim Trabzonspor’luydu ama ben Fenerbahçeli’yim. Ne güzel, değil mi? Aslında ülkenin de ihtiyacı olan şey bu bence. Abi Trabzon’lu, kardeş Fenerbahçe’li. Çocukken öyle karar vermişim. Takım değiştirmek de bence çok saçma bir şey. “Bugün Fener’liyim, yarın Galatasaray’lıyım” diyemezdim yani. Küçükken Fener’liydim, hala da Fener’liyim.”
Biz abimle Playstation oynardık. Abimi kaybettiğimde ben 20 yaşında bile değildim. Abimin yanında da şarkı söyleyemezdim hatta ben 4-5 sene öncesine kadar ailemin yanında da şarkı söyleyemezdim. Herkese şarkı söylerdim ama ailemin karşısına çıkıp, söyleyemezdim. İlk Batum’daki bir konserimde annemle babamın karşısında şarkı söyledim ve hayatımda hiç bu kadar heyecanlanmamıştım. O gün korkumu yendim.
“Abim şarkı söylemek için ısrar etti.” Bir kez banyoda şarkı söylerken, beni Kazım abim duymuştu. “Ne güzel sesin var, söylesene” demişti bana. Baya ısrar etmesine rağmen, söylememiştim. Kazım abim sadece orada duymuştu sesimi. İnsanın öyle bir abisi olunca çekiniyor. Baksanıza önünüzdeki örneğe, Kazım Koyuncu.
NİYAZİ KOYUNCU VE CEYLAN ERTEM DÜET YAPTI
Niyazi Koyuncu, Ceylan Ertem’le Kalbime Yağan Kar’a düet yaparken, sanatçıya vokallerde yine sanatçılar Selçuk Balcı ve Resul Dindar eşlik etti.
NİYAZİ KOYUNCU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
– sesi kazım koyuncu’ya çok benzeyen müzisyen. beynim Kazım’dan başkasını dinliyor olduğumu biliyor ama gönlüm çok başka şeyler söylüyor; ah be, ben şimdi nasıl dinleyeyim seni Kazım’ı düşünmeden?
– sahnedeki zıpır çocuk hallerine rağmen, ağabeyinin gözlerinde belli belirsiz bir hüzün okunurdu hep. en hareketli parçalarda bile insanın içini acıtan bir hüzündü bu. sanki ” denizlerden geldim, fazla kalmadan yıldızlara gideceğim. ” diyen bir hüzün.
niyazi de ağabeyi gibi sahnede zıpır bir çocuğa dönüşüyor. gözlerinde, çok sevdiği bir şeye henüz kavuşmuş bir çocuğun ışıltısı var; yerini uzun yıllar hüzne bırakmamasını dilediğim…
-işte gidiyorum adlı şarkıyı nasıl söylemiş bir bakayım dediğimde gözlerimdeki yaşları silmeye yetişemediğim adamdır.
-Allah bu çocuğa sağlıklı uzun ömürler versin. versin ki uzun yıllar Kazım’ın sesinden güzel parçalar dinleyelim. bire bir Kazım’ın sesi olmasa da buna da şükür…
-yol şarkısını söylerken hayran olduğum sanki abisi Kazım’ı dinliyorum hissine kapıldığım, ufaktan burnumun direğinin sızladığı sanatçıdır. İstanbul ‘da konseriniz olsa da sizi dinlesem
-bugün tanışıp birkaç saat sohbet etme hatta arkadaşlarıyla sohbetlerini dinleme fırsatım oldu. mükemmel içten, sıcak kanlı ve sevecendi. biz sohbet ederken dostları geldi ve bana o masada hiç yabancı hissettirmedi. yaptığı işler gibi kendisi de insan olarak çok iyi. kesinlikle ve kesinlikle sesi ağabeyi ile birebir tıpkı dünya görüşü, sevgisi ve saygısı da bir olduğu gibi.
-Kazım koyuncu yeniden dünyaya gelmiş gibi sesiniz görüntün duruşun ismini bilmesem diyeceğim abin Niyazi kardeşim senin konserini dinledim Beşiktaş’ta abini aratmıyor senide çok sevdim genelde Karadeniz müziğini severim hiç kimseyi ayırmadan hepinizin kalbimde yeri ayrı çocuklarda sevdirdim sizleri sağlıklı günler dilerim akşamdan sabaha kadar sizleri dinledim kazım koyuncu nurlar içinde yat
-Rahmetli Kazım ile başlayan seninle devam eden; Karadeniz müziğine kattığınız enstrümanlar ezgiler klişeden çıkan sözler kısaca tüm güzellikler için çok teşekkürler Sesine yüreğine sağlık Niyazi Koyuncu
-Dinlemekten hiç sıkılmıyorum.. sesiniz huzur gibi..
-Uzun zamandır yüreğe dokunan müzik ve sözler dinlememiştim çok güzel
NİYAZİ KOYUNCU ŞARKILARI
Kalbime Yağan Kar
Yol
Ayrılık
Pulim
Çkim Gurişi
Doruklara Sevdalandım
Gönlünün Kıyısı
Kale Batum’i
Akvavebula
Muço Pa
Fadimeşi Destani
Köprü Ortası
Sigara
Deli Bulut
Verane
Günaydın Gülüm
Heydane
Kuça Kuça Davdivar
Liligum
Al Eline Fener
Duman
Kar Yağdı
Hayde
Pervane
Nuriye