29 Temmuz 2021 Perşembe günü öğle saatlerinde Marmaris Siteler mevkiinde başlayan orman yangınının çok hızlı biçimde ilerleyip ilçe merkezini tehdit eder hale gelmesi daha sonraki süreçte meydana gelecek felaketlerin habercisi gibiydi. Aynı gün Marmaris yangını devam ederken Bodrum Güvercinlik ve hemen sonrasında Köyceğiz yangınlarının peş peşe çıkması hem kara, hem hava kuvvetlerinin bölünmesine neden oldu. Yangınlar büyük alanlara yayıldı. Devam eden günlerde Milas Beyciler ve Muğla Kavaklıdere bölgesinde başlayan orman yangınları da çok büyük boyutlara ulaştı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde 29 Temmuz 2021 tarihinde Marmaris yangınıyla başlayan ve 12 Ağustos 2021 tarihinde Köyceğiz yangınının kontrol altına alınmasıyla geçen 15 günlük sürede 75 tane yangın yaşandı.
Bu yangınların 4’ü çok büyük boyutlara ulaştı. Öyle günler oldu ki Muğla’da ekipler aynı anda 8 büyük orman yangınıyla mücadele etti. Orman teşkilatı başta olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşların sanki bir seferberlik ruhuyla verdikleri büyük mücadeleler sonunda yangınlar söndürüldü.
Muğla’da son olarak Köyceğiz yangınının 12 Ağustos’ta kontrol altına alınmasıyla büyük yangınlar süreci sonlandırıldı. Ortalama 60 bin hektarlık alanda etkili olan bu yangınlarda 52 bin 20 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangınların hemen sonrasında yanan alanların tekrar yeşertilmesi için çalışmalara başlandı.
Muğla’da yeşillendirme çalışmaları yüzde 90 tamamlandı
Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde büyük yangınların ardında yanan alanların ağaçlandırılması sürecinin ilk aşaması olarak yanan ağaçlar sahalardan büyük oranda temizlendi. İlk etapta yanan alanların yanan ağaçlardan temizlenme çalışması yapıldı. Çetin geçen kış koşulları yüksek rakımlı bölgelerde çalışmaları olumsuz etkiledi. Bu çalışmalar Temmuz 2022 itibariyle yüzde 90 oranında tamamlandı.
Yanan ağaçların sahalardan alınmasının sonrasında ağaçlandırma ve silvikültürel (orman yetiştirme) çalışmaların yapıldığı aşamaya geçildi. Bu manada yanan 52 bin 20 hektar alanın; 29 bin 786 hektarlık bölümünde doğal gençleştirme taktiği uygulandı. Yani yanan ağaçların kozalaklarından düşen tohumlardan oluşan çimlenme taktiği. 2 bin 948 hektarlık bölümünde suni gençleştirme taktiği uygulandı. (Arazi hazırlığı yapılarak tohum serpme taktiği.) 4 bin 542 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması yapıldı. (Arazi toprak sürme yapılmadan tohum serpme taktiği.) 2 bin 258 hektarlık bölümünde fidan dikimi taktiğiyle ağaçlandırma çalışması yapıldı. 12 bin 486 hektarlık kısmında aşırı kayalık ve eğimli arazi yapısı sebebiyle ağaçlandırma ve silvikültürel bir çalışma yapılamadı. Buralara gene de tohum takviyesi yapıldı.
Ortalama 20 bin kişi ağaçlandırma sürecinde çalıştı
Muğla bölgesinde geçtiğimiz sene meydana gelen büyük yangınların hemen sonrasında yanan alanların tekrar yeşertilmesi için çalışmalar başladı. Yanan alanlar hızlı bir biçimde temizlendi ve ağaçlandırmaya hazır hale getirildi. Birçok noktada ilk fidanları 11 Kasım’daki Milli Ağaçlandırma Seferberliği etkinliğinde toprakla buluştu. Kıyı kesimlerde kış ve bahar ayları boyunca çalışmalar devam etti. Yanan ağaçların alandan temizlenmesi ve sonrasındaki ağaçlandırma çalışmaları süresince Muğla Orman Bölge Müdürlüğü personeli dahil kesim işlerinde çalışan işçilerle beraber ortalama 20 bin insan bu alanlarda çalıştı.
Orman şehitleri unutulmadı
Marmaris’te geçtiğimiz sene meydana gelen orman yangınlarında yaşamını kaydeden orman şehitleri unutulmadı. Orman yangınlarıyla mücadelede yaşamını yitiren orman personeli yangın söndürme işçisi Görkem Hasdemir ve gönüllü vatandaş Şahin Akdemir için Marmaris İçmeler’de Hatıra Ormanı yaratıldı. Orman şehitleri anısına yaratılan hatıra ormanına ilk fidanlar 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde dikildi.