Almanya’ya gaz taşıyan hattın Rus işletmecisi Nord Stream şirketi, önce Kuzey Akım 2 hattında ciddi basınç kaybı yaşandığını, sonrasında Kuzey Akım 1 borularında da benzer biçimde “keskin bir basınç düşüşü” meydana geldiğini bildirdi. Boruların, Danimarka deniz sahası içindeki Bornholm Adası yakınlarındaki bölümünde sızıntı belirlenirken, ada civarında 9 kilometrelik alan deniz trafiğine kapatıldı.
Milyarlarca Euro yatırım yapılan Kuzey Akım 2, inşaatı tamamlansa da Ukrayna işgali yüzünden hiç hizmete alınmamıştı. Kuzey Akım 1 ise Rusya tarafından “bakım” gerekçesiyle haftalar önce süresiz kapatılmıştı. Gaz akışı olmasa da her iki hatta borular doğalgaz yüklüydü.
DANİMARKA ‘SALDIRI’ DEDİ
Alman hükümeti ve Kremlin’den “sabotaj olasılığını gözardı etmedikleri” açıklamaları gelirken Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, boru hatlarına saldırı düzenlendiğine inandıklarını ve sızıntıların en az bir hafta sürebileceğini belirtti.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kuzey Akım’daki sızıntının sabotaj kaynaklı olduğunu kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ellerinde sızıntıların bir tür saldırı ya da sabotajdan kaynaklanabileceğine dair rapor olduğunu söyledi. Uzmanlar, Rusya ve Avrupa doğalgaz sevkıyatı konusunda bir orta yol bulup anlaşsa bile hatların gaz akışına uygun hale getirilmesinin aylar sürebileceğini ifade ediyor.
80 METRE DERİNDE
Çoğunluk hissesi Rus hükümetine ait doğalgaz devi Gazprom’a ait firma, konunun araştırıldığı açıkladı. Alman basını da hatta yönelik saldırı iddialarına geniş yer verdi. Yetkililer boru hattının hasar gören bölümünün suyun 70 ila 80 metre derinliğinde olduğuna dikkat çekerek bu şekilde bir saldırının, “basit bir eylem olmadığına” ve “donanımlı dalgıçlarla ya da bir denizaltıyla gerçekleştirilmiş olabileceğine” dikkat çekti. Mevcut vaziyette güney Avrupa ülkeleri doğalgazı Türkiye’den gelen hatlar üstünden temin ederken, daha kuzeye Ukrayna topraklarından geçen boru hattı gaz ulaştırıyor.