AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, AK Parti Ayvacık İlçe Başkanı Fatih Kocabıyık, parti yöneticileri ve gazetecilerle beraber yüzde 90’ı tamamlanan Assos ve Troya Tünellerini inceledi.
Ayvacık ile Küçükkuyu ilçelerini birbirine bağlayacak olan Assos ve Troya Tünellerinin yapımı 2016 senesinde başladı. Bin 700 metre çift tüp Assos Tüneli ve 4 bin 17 metre çift tüp Troya Tünelinin kazı+destekleme, nihai kaplama betonu ve üst yapı (asfalt) imalatları tamamlandı. Aydınlatma, havalandırma, yangın söndürme imalatları ise bütün hızıyla devam ediyor. 600 personel ve 160 iş makinesiyle 24 saat kesintisiz vardiya sistemiyle devam eden tünellerin Ağustos ayında tamamlanarak trafiğe açılması planlanıyor.
Bölge turizmine ciddi katkı sağlayacak
Küçükkuyu rampalarındaki mevcut yolun konforsuz ve virajlı olması nedeniyle çok tercih edilmeyen bu güzergâh, yeni bölünmüş yolun ve tünellerin trafiğe açılması ile beraber çok daha çok tercih edilir hale gelecek ve bölge turizmine ciddi katkıda bulunulacaktır.
Yol süresi 50 dakikadan 5 dakikaya
Assos Tüneli – Küçükkuyu arası 12,15 kilometre olan mesafe 2,52 kilometre kısalarak ve 9,63 kilometreye düşecek. Yolun bölünmüş olarak trafiğe açılması ile yol sürüş konforu artacak ve 50 dakika olan süre de 5 dakikaya inecek. Bu vaziyet gidiş-geliş olarak çalışan yolda kazaları en düşük seviyeye indirerek can ve mal kaybını engelleyecek. İş kuvvetinde 72 milyon TL ve 36 milyon TL akaryakıt olmak üzere toplamda 108 milyon TL tasarruf sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunulacak.
Çevreci proje
Güzergâha ait ilk proje için kesilmesi gereken ağaç sayısı 40 bin tane civarındayken, alakalı kesimin tüneller ile geçilmesiyle beraber kesilen ağaç sayısı 2 bin adette kalmış ve bu süreç çevre açısından en az tahribatla atlatıldı. Güncel proje tutarı 2.955.000.000 TL olup, yola ve tünellere bugün itibariyle harcanan para 2.406.000.000 TL olduğu söylendi.
AK Parti Çanakkale İl Başkanı Makas ve beraberindekiler yapımı devam eden tünellerin şantiyesine brifing aldı. Proje Müdürü Hasan Serdar Hasgül tarafından gazetecilere devam eden çalışmalar hakkında bilgi verildi ve daha ardından tünellerden geçildi.
Başkan Makas: “Marmara bölgesinin en uzun tünelleri”
Ayvacık ilçesinin çok değerli olduğunu ve tünellerle beraber bölgeyi daha hareketli hale getireceğini söyleyen, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, “Aldığımız müjdeye göre Ağustos ayında inşallah burası tamamlanmış ve hizmete açılmış olacak. Bu tüneller bin 700 metre ve 4 bin 17 metre olmak üzere toplamda ortalama 6 kilometreye yakın bir uzunluk teşkil ediyor. Her bir etap ikişer tünelden yaşanıyor. Gidiş geliş toplamda 12 kilometrelik bir tünel yapısından bahsediyoruz. Bu tüneller Marmara bölgesinin en uzun tünelleri. Dünyanın en büyük köprüsünün Ege ve Akdeniz’e açılan kapısı sanki” şeklinde konuştu.
“50 dakika süren bu yolculuk şuanda 5 dakikaya inecek”
Başkan Makas, konuşmasının devamında ise, “Tüneller pandemiye karşın 10 ay erken bitip inşallah Ağustos ayında hizmete girecek. Bu proje aynı zamanda senelik 100 milyon liraya yakın iş kuvveti ve akaryakıttan tasarruf sağlayan insanların, vatandaşımızın zamandan tasarruf ettiği çok değerli bir proje. İstanbul-Balıkesir arasındaki yollar arasında duble yol olmayan tek kesim kaz dağları yollarıydı. Ancak şuanda bu tüneller ile beraber burasıda 6 kilometrelik yerde duble bir biçimde duble yol haline geldi. Burada Ağustos ayındaki açılışa yetiştirilmesi maksadıyla şu anda 24 saatlik çalışma aslına göre 600 personel alnının terini buraya akıtmaktadır. Gene aynı biçimde 160 makine ve ekipman burada hizmet vermektedir. Tünellerin açılışı ile birlikte burada ortalama 50 dakika süren yoğun trafikte özellikle yaz aylarında turizmin yoğun olduğu bu aylarda zaman zaman 50 dakikaya yakın süren bu yolculuk şuanda 5 dakikaya inecek” diyerek konuştu.