ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), James Webb Uzay Teleskobu’ndan elde edilen en son görüntüleri yayınladı. James Webb Teleskobu’nun Cartwheel isimli galaksinin görüntüleriyle birlikte galaksinin yıldız oluşumu ve merkezi kara deliği hakkında yeni detaylar ortaya çıkardığı söylendi. Sculptor takımyıldızında yer verilen ve Dünya’dan ortalama 500 milyon ışık senesi uzaklıkta bulunduğu ifade edilen Chartwheel Galaksisi’nin bir otomobil tekerleğine benzeyen görünümünün biri sarmal diğeri daha küçük iki galaksinin yüksek hızlı çarpışması biçiminde oluştuğu aktarıldı.
NASA ve ESA tarafından yapılan ortak açıklamada, çarpışmanın en çok galaksinin şeklini ve yapısını etkilediği aktarılarak, parlak bir iç halka ve onu çevreleyen renkli bir halkanın çarpışmasıyla oluşan Chartwheel Galaksisi’nin çarpışmanın merkezinden dışarı doğru genişlediği ifade edildi.
Açıklamada, parlak halkanın yüksek miktarda sıcak toz içerdiği ve öbür genç yıldız kümelerine ev sahipliği yaptığı söylenirken, dış halkanın ise ortalama 440 milyon senedir genişlediği aktarıldı. Dış halkanın genişledikçe gaza dönüşerek yeni yıldızların oluşumunu tetiklediği ifade edildi.
Açıklamada, Hubble Uzay Teleskobu da dahil olmak üzere öbür teleskoplar tarafından daha önce Cartwheel Galaksisi’nin incelediğini fakat galaksinin görüşü önleyen toz miktarı sebebiyle yeterince gizemi ortaya çıkaramadığını söylenerek, James Webb Teleskobu’nun ise kızılötesi ışığı algılama yeteneğiyle, şuanda Carwheel Galaksisi’ndeki yıldız oluşumu ve merkezindeki kara delikle alakalı yeni bilgileri ortaya çıkardığı aktarıldı.
Cartwheel Galaksisi için gözlemlerin hala “çok geçici bir aşamada” olduğu söylenen açıklamada, “James Webb, bize Cartwheel’in şu anki vaziyetinin bir anlık görüntüsünü verirken, aynı zamanda bu galaksiye geçmişte ne olduğu ve gelecekte nasıl gelişeceği hakkında fikir veriyor” dendi.