Güneş Dünya’daki yaşamın kaynağı olan orta büyüklükte bir yıldızdır. Samanyolu Galaksisinin merkezine 26.000 ışık yılı uzaklıkta yer alır ve yaklaşık 220 km hızla döner. Bu rakam 1.400 yılda bir ışık yılına denk gelir. Güneş, bizim de içinde bulunduğumuz Güneş Sistemi’nin kütlesinin %99.8‘ini oluşturur. Geriye kalan 0.2’lik yüzde ise, Dünya’da dahil Güneş’in çevresinde dolanan gökcisimlerine aittir.
Samanyolu içerisinde 200 milyar yıldızdan biri olan Güneş, sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı, ışık ve radyasyon yayar. Güneş’te yaşanan değişiklik ve aktiviteler Dünya’dan 8 dakika sonra fark edilir.
Güneş, Dünyamızın da içinde bulunduğu sistemin yıldızıdır. Dünyamıza ısı ve ışık ile beraber canlılığı da sağlar. Güneş sayesinde Dünya’da hayat vardır. Dünya’da hayatın devamlılığını sağlayan Güneş’in yapısı düşündüğümüz kadar basit değildir.
Güneş için katı, sıvı veya gaz diyemeyiz.
Güneş maddenin 4. hali yani plazma yapısına sahiptir. Plazma; maddenin iyonlarının, atomlarının, moleküllerinin ve serbest halde bulunan elektronlarının bir arada bulunduğu halidir. Aslında maddenin plazma hali, iyonize haldeki gazdır diyebiliriz. Yani kısaca Güneş; katı, sıvı veya gaz değildir. Güneş plazma halde bulunur.