Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin yer aldığı “Süreç Komisyonu”ndaki Yeni Yol Grubu, İmralı Adası’na gönderilmesi planlanan heyete temsilci vermeyeceklerini duyurdu. Grup, kararın gerekçesine dair ayrıntı paylaşmasa da komisyon çalışmalarının mevcut çerçevede sürdürüleceğini vurguladı.
Bahçeli’nin Çağrısı ve Tartışmaların Arka Planı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde parti grubunda yaptığı konuşmada komisyonun İmralı’ya gitmesi gerektiğini bir kez daha dile getirmişti. Bahçeli, kimsenin gitmek istememesi hâlinde kendi ekibiyle adaya gidebileceğini belirterek tartışmaları alevlendirmişti. Bu çıkış, hem siyasi partilerin tutumlarını netleştirmelerine hem de komisyon gündeminin yeniden şekillenmesine yol açtı.
CHP’nin Tutumu: “Temsilci Göndermeyeceğiz”
CHP adına konuşan Grup Başkanvekili Murat Emir, komisyon toplantısında partilerinin İmralı’ya temsilci göndermeyeceğini açıkladı. Emir, CHP’nin sürece dair değerlendirmelerinin devam ettiğini ancak bu ziyaretin partinin yaklaşımıyla örtüşmediğini ifade etti. Böylece CHP, Yeni Yol Grubu’yla benzer bir tutum sergileyerek heyete katılmayacağını netleştirmiş oldu.
Meclis’te kurulan komisyon, yapılan oylamada İmralı Adası’na gidilmesi yönünde karar aldı. Bu ziyaretin amacı, terör örgütü PKK’nın tutuklu lideri Abdullah Öcalan’la görüşme yaparak sürece ilişkin bilgi edinmek olarak açıklandı. Oylamanın ardından komisyonun yapısı, hangi partilerin katılacağı üzerinden yeniden şekillendi.
CHP’nin ve Yeni Yol Grubu’nun ziyaret dışında kalmasıyla birlikte, İmralı’ya AKP, MHP ve DEM Parti’den temsilciler gidecek. Böylece komisyonun çalışma dengesi değişirken, ziyaretin siyasi etkileri ve sonuçlarının ilerleyen günlerde daha net görünmesi bekleniyor.