Yargıtay'dan emsal niteliğinde mobbing kararı! İşçiler rahat bir nefes alacak

Yargıtay mobbing kararıyla gündemde... İşçiler bundan sonra rahat bir nefes alacak. İşte o haber!

Yargıtay'dan emsal niteliğinde mobbing kararı! İşçiler rahat bir nefes alacak

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçi ve işvereni yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Bu kararın alınmasında rol oynayan ise bir firma işçisi oldu. İşte detaylar...

NE OLMUŞTU?

Taşeron bir firmada çalışan genç, işvereninin sürekli görev yeri değişikliği yapması, kendisini görevi olmayan işlere zorlaması ve mobbinge uğraması sonucu İş Mahkemesi'ne başvurmuştu. Kıdem tazminatı ve yıllık izin alacağını talep eden davacıya karşı, davalı şirket iddiaları reddetmişti. Mahkemede çözümlenemeyen olay, Yargıtay'a taşındı.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, davacının iş yerinde psikolojik tacize maruz kaldığını ve bu nedenle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğine hükmetti.

Yargıtay kararında, işçinin iş yerinde sürekli görev yerinin değiştirildiği, görevi olmayan işleri yapmaya zorlandığı, iş arkadaşları tarafından alay konusu edildiği ve işten çıkarılacağı yönünde tehdit edildiğine dair tanık beyanları ve davacının iş yerinde çekildiği fotoğrafların delil olarak kabul edilebileceğine dikkat çekildi.

Kararda, "Davacının iş yerindeki konumu, tecrübesi ve çalışma süresi dikkate alındığında, tanık beyanlarının ve fotoğrafların davacının iddialarını desteklediği anlaşılmaktadır. Davacının iş yerinde psikolojik tacize maruz kaldığının kabulü gerekir. Bu durumda, davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinin kabulü gerekir" ifadelerine yer verildi.

Kararla birlikte, davacı işçinin kıdem tazminatı ve yıllık izin alacağı hüküm altına alındı.

İşçinin tüm istekleri yerine getirilirken, işçinin görevi dışında bir göreve zorlanmasını 'mobbing' olarak saydı.

Mobbing nedir?

Mobbing, iş yerinde bir çalışana sistematik olarak uygulanan, yıldırma, eziyet etme, baskı, aşağılama, dışlama gibi davranışlardır. Mobbing, çalışanın iş yerindeki performansını, sağlığını ve hatta hayatını olumsuz etkileyebilir.

Mobbinge maruz kalan çalışanlar, iş yerindeki huzursuzluğu, baskıyı ve stresi azaltmak için bazı önlemler alabilir. Bu önlemler arasında, işverenle görüşmek, sendika veya avukata başvurmak yer alır.

Yargıtay'dan emsal niteliğinde mobbing kararı! İşçiler rahat bir nefes alacak

İptal

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?

    Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

    Tekrar deneyiniz.

    Uygulamayı Yükle

    Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

    Bizi Takip Edin

    Bize Katılın