Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile vergi incelemelerinde elektronik sistem araçlarının kullanılması mümkün hale geldi.
Bu kapsamda, vergi inceleme sürecinde Bakanlık tarafından oluşturulan elektronik sistem araçlarından yararlanılacak. Defter ve belgeler elektronik ortamda ibraz edilecek, sistem tarafından bir belge üretilecek ve bu belge mükellef ya da vekalet verilen kişiler tarafından güvenli elektronik imza ile imzalanacak.
Ayrıca, vergi inceleme tutanakları da Bakanlıkça oluşturulan sistem aracılığıyla elektronik ortamda düzenlenebilecek ve yine güvenli elektronik imza ile imzalanacak.
Elektronik ortamda düzenlenen tutanaklarda, tutanağın düzenlenme yeri olarak elektronik ortam kabul edilecek.
Bakanlık tarafından geliştirilen "Elektronik Veri İbraz Sistemi" (e-Viz) sayesinde mükellefler, defter ve belgelerini dijital ortamda 7/24 ibraz edebilecek, ibraz sürecini takip edebilecek ve tüm işlemleri tek sistem üzerinden yürütebilecek.