Türkiye'deki uyuz vakalarının artışı herkesi tedirgin ederken, pek çok kişi bu hastalığın nedenlerini, korunma yollarını, belirtilerini ve tedavi seçeneklerini araştırmaya başladı. İşte, uyuz hastalığı ile alakalı bilmeniz gereken her şey!
Uyuz Hastalığı Nedir?
Uyuza bir tür akar neden olur. Uyuza neden olan hayvan akarları nadiren insanlara bulaşır. Uyuz, akarların hayvanlarda neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Akarlar cildinizin üzerinde veya altında beslenen ve yaşayan küçük parazitlerdir. Uyuz kaşınabilir ve kırmızı şişlikler veya kabarcıklar şeklinde görünebilir.
Uyuz Belirtileri Nelerdir?
Uyuz şiddetli kaşıntıya, kızarıklığa ve kızarıklığa neden olabilir. Kendini 2 ila 5 hafta içinde belli eder. Uyuz belirtileri şunları içerir:
Özellikle geceleri şiddetli kaşıntı
Bazen “uyuz döküntüsü” olarak da adlandırılan deri döküntüsü
Dişi akarların açtığı yuvalardan kaynaklanan cilt yüzeyinde kabarık, ten renginde grimsi beyaz izler, şişlikler veya kabarcıklar
Uyuzun büyük olasılıkla vücudun cilt kıvrımlarının olduğu bölgelerini etkilemesi muhtemeldir.
Herhangi bir uyuz belirtisi gösterirseniz bir doktora görünmelisiniz.
Uyuzun Nedenleri
İnsanlar, bu duruma neden olan akarlarla doğrudan temastan dolayı uyuz veya diğer uyuz türlerini kapabilirler. Tüm akarlar uyuza neden olmaz. Bazıları cildinize bulaşabilir ve daha fazla tedavi gerektirmeyen geçici bir alerjik reaksiyona neden olabilir. İnsan uyuzuna 'Sarcoptes scabiei var ve Hominis' akarı neden olur. Bu akarlar derinin üst katmanına girerek yumurta bırakırlar.
Teşhis
Uyuz veya hayvan akarı istilasından şüpheleniyorsanız hemen bir doktora görünün. Doktor cildinize bakacak ve yuva gibi akar istilasının belirtilerini görmeye çalışacaktır.
Doktorunuzun akarın yerini tespit etmesi veya etkilendiğinden şüphelenilen bölgeden cildinizden bir örnek alması mümkündür. Tam bir teşhis için doktorunuz bunu mikroskopta görüntüleyebilir.
Uyuz olsanız bile doktor cildinizdeki akarları bulamayabilir. Veya cildinizde yalnızca 10 ila 15 kadar az akar bulunabilir. Bu durumda, fiziksel semptomlarınıza dayanarak tanıyı koyacaklar.
Uyuz Tedavisi
Uyuz tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Aşağıdaki tedaviler uyuzları öldürür:
Şabisitler. Bunlar uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldüren reçeteli ilaçlardır.
Derin temizlik. Evinizdeki çarşafları ve kıyafetleri temizleyin. Bunu, eşyaları sıcak suyla (en az 75 derece C) makinede yıkayarak ve kurutucuda sıcak havayla kurutarak, kuru temizleme yaparak veya birkaç gün boyunca plastik bir torbaya koyarak yapın.
Aşağıdaki tedaviler cildi sakinleştirmeye ve kaşıntıyı veya enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olabilir, ancak uyuzu öldürmezler.
Soğutmak. Soğuk suda bekletmek veya soğuk kompres uygulamak, etkilenen bölgeleri rahatlatacaktır.
Kalamin losyonu. Cilde uygulandığında kalamin losyonu kaşıntılı veya tahriş olmuş cildi yatıştırmaya da yardımcı olabilir.
OTC antihistaminikler. Uyuza karşı alerjik reaksiyon gösteriyorsanız reçetesiz satılan antihistaminikler belirtilerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Antibiyotikler. Etkilenen bölgelerin kaşınması cildin açılmasına neden olabilir. Bu sizi ikincil bir bakteriyel enfeksiyona karşı duyarlı hale getirir. İkincil bir enfeksiyon gelişirse doktor antibiyotik reçete edebilir.
Ek olarak doktorunuz, uyuz belirtileri göstermeseler bile ailenize veya evinizdeki diğer bireylere aynı anda tedavi uygulanmasını önerebilir.
Uyuz Nasıl Önlenir?
Hayvan veya insan akarları oldukça bulaşıcıdır. Akarların kişiden kişiye bulaşması yalnızca 20 dakikalık yakın temas gerektirir. Akarlar, insan konakçısı olmadan, kıyafetlerde, mobilyalarda veya çevredeki diğer yerlerde 2 ila 3 gün yaşayabilirler.
Uyuzun kişiden kişiye yayılmasını önlemenin en iyi yolları şunlardır:
Semptomlar için ilaç almak ve tedavinin ilk 24 saati boyunca izolasyon
Semptomatik bir kişiyle yakın temasta bulunanları tedavi etmek
Semptomatik kişinin yaşadığı veya zaman geçirdiği alanların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi
Semptomatik kişinin son 3 gün içinde giydiği veya dokunduğu kıyafetleri sıcak suyla yıkayıp sıcak havada kurutarak veya kuru temizlemeyle temizlemek
Yıkanamayacak eşyaları 3 gün boyunca ağzı kapalı poşete koymak
Küçük çocukları ellerini emmekten caydırmak
Bir doktor tarafından tavsiye edilirse izolasyon
Hayvanlardaki uyuz insanlara bulaşamazken, uyuzun hayvanlar arasında yayılmasını veya insanlarda görülen hafif semptomları aşağıdaki yöntemlerle önleyebilirsiniz:
Hayvanlara dokunduktan veya onları tedavi ettikten sonra ellerinizi yıkamak
Semptomatik hayvanları uyuz açısından tedavi etmek ve tedavi edilirken onları izole etmek
Enfekte hayvanın yaşam ortamını temizlemek.
Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?