Türkiye, yarım asırdır mücadele ettiği terör sorununda sona yaklaşıyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla gündeme gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı desteğiyle hız kazanan "Terörsüz Türkiye" hedefinde kritik bir aşamaya geçildi. PKK'nın silah bırakma kararı almasının ardından örgüt mensupları, bu kararı fiili olarak uygulamaya başladı.
PKK'lı İlk Grup Silahları Yaktı
Irak’ın Süleymaniye kentinin Dukan ilçesinde, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kontrolündeki bölgede düzenlenen etkinlikte PKK’lı bir grup, silahsızlanma sürecine fiilen katıldı. Süleymaniye’ye 70, Erbil’e ise 120 kilometre uzaklıktaki Surdaş nahiyesinde bulunan Casene Mağarası’ndan çıkan 15'i kadın 30 PKK’lı silahlarını teslim etti. Teslim edilen silahlar, sembolik bir şekilde içinde ateş yanan büyük bir kazanda yakılarak imha edildi.
Neden Casene Mağarası?
CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan, sürecin sembolik boyutuna dikkat çekerek, bölgenin tarihsel önemine vurgu yaptı. Arıkan, "Casene Mağarası’nın bulunduğu bölge, tarihsel olarak da emperyal güçlere karşı mücadele edilen yerlerden biri. Bu nedenle, burada gerçekleşen silah yakma töreni yalnızca fiziki değil, aynı zamanda sembolik bir anlam taşıyor." dedi.
Silahların Yakılması Ne Anlama Geliyor?
Silahların gömülmek yerine yakılmasıyla ilgili yapılan yorumlar, bu eylemin geçmişle yüzleşme ve kötü hatıraları silme anlamı taşıdığına işaret ediyor. Arıkan, Roma döneminden kalma “damnatio memoriae” kavramına atıfta bulunarak, hatırlanması istenmeyen geçmişin toplumsal hafızadan silinmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda silahların yakılması, yalnızca bir teslim değil, aynı zamanda Türkiye'nin emperyalizme karşı verdiği uzun mücadelede yeni bir başlangıcın simgesi olarak görülüyor.
PKK'nın silahsızlanma sürecinin tamamlanmasının eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.