Özgür Özel’den Dış Politika, Kayıp Gemiler ve Fon İddiaları Hakkında Sert Açıklamalar
Özgür Özel, TBMM’deki grup toplantısında dış politikadan deniz kazalarına, fon şirketleriyle ilgili iddialardan hukuk uygulamalarına kadar birçok konuda iktidarı eleştirdi.

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada dış politika, deniz kazaları, ticaret gemilerine yönelik saldırılar ve fon şirketleriyle ilgili iddiaları gündeme taşıdı. İktidara yönelik eleştirilerde bulunan Özel, özellikle vatandaşların güvenliği, ekonomik kayıplar ve hukukun uygulanış biçimi konusunda dikkat çeken değerlendirmeler yaptı.
Deniz Kazaları ve Ticaret Gemilerine Yönelik Saldırılar
Konuşmasına deniz kazalarında hayatını kaybeden vatandaşları anarak başlayan Özel, 30 Ağustos’ta Girne’de batan yolcu gemisinde 27 kişinin yaşamını yitirdiğini, bir kişinin naaşına ise hâlâ ulaşılamadığını söyledi. Bu olaydan üç gün sonra Silivri’de meydana gelen başka bir gemi kazasında da bir kişinin hayatını kaybettiğini ve dokuz kişiye henüz ulaşılamadığını belirtti.
Kazalarda yakınlarını kaybeden ailelerin taleplerini kendilerine ilettiğini aktaran Özel, ailelerin acısını paylaştıklarını ve kendilerine destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın deniz ticareti üzerindeki etkilerine de değinen Özel, yaklaşık 220 ticaret gemisinin saldırılara maruz kaldığını öne sürdü. En az dokuz Türk bayraklı ve Türkiye ile bağlantılı en az 45 ticaret gemisinin saldırılardan etkilendiğini belirten Özel, hükümeti deniz taşımacılığının güvenliği konusunda yeterli adım atmamakla eleştirdi.
Yemen Tartışması: “Türkiye Bu Savaşın Tarafı Olmamalı”
Özel, dış politika başlığında Türk askerlerinin Yemen’e gönderilmesi ihtimaline de tepki gösterdi. Böyle bir adımın Türkiye’nin ulusal çıkarlarına hizmet etmeyeceğini savunan Özel, bunun ABD Başkanı Donald Trump’ın planlarına ve ABD ile İsrail’in çıkarlarına yönelik bir hamle olacağını ileri sürdü.
Türkiye’nin başka ülkelerin politikalarının parçası hâline getirilmemesi gerektiğini söyleyen Özel, Türk askerlerinin bölgedeki bir çatışmada kullanılmasına karşı çıkacaklarını dile getirdi.
ABD’deki siyasi gelişmelere de değinen Özel, Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar’ın hedef alınmasını eleştirdi. Somalili ve başörtülü siyasetçinin evinde göçmenlik kayıt belgesi gerekçesiyle arama yapıldığı yönündeki iddiaları gündeme getiren Özel, Türkiye’nin bu konuda sessiz kalmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trump yönetimiyle ilişkilerine bağladı.
Fon Şirketleriyle İlgili İddialar Gündemde
Özel’in konuşmasının önemli bir bölümünü, fon şirketleri üzerinden gerçekleştirildiğini öne sürdüğü mali işlemler oluşturdu. İktidar çevrelerinden isimlerin şirket yönetimlerinde yer aldığını iddia eden Özel, kamu görevlileri, eski milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı başdanışmanı gibi isimlerin bu yapılarla bağlantılı olduğunu savundu.
Özel, eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın 163 milyon liralık yatırımla başlayıp beş ay sonra 2,2 milyar lira çektiğini öne sürdü. Bu rakamları konut fiyatları üzerinden örneklendiren Özel, söz konusu işlemlerin açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.
İddiaların kapsamı ve ilgili kişilerin sorumluluğu hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bilgisi paylaşılmayan konuşmada, Özel’in açıklamaları muhalefetin iktidara yönelik mali şeffaflık eleştirilerinin merkezinde yer aldı.
Hukuk Uygulamaları ve Çifte Standart Eleştirisi
Özel, muhalif siyasetçilere, belediye yöneticilerine ve sanatçılara yönelik soruşturmalarda uygulanan yöntemlerle iktidara yakın isimlere yaklaşım arasında farklılık bulunduğunu savundu. Bazı soruşturmalarda gözaltı görüntülerinin ve kişisel bilgilerin kamuoyuna yansıtıldığını belirten Özel, buna karşılık Kaya’nın ifade sürecinin şeffaf yürütülmediğini ileri sürdü.
Bu durumu çifte hukuk sistemi olarak nitelendiren Özel, soruşturmaların herkes için eşit, şeffaf ve hukuka uygun biçimde yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca soruşturma süreçlerinde kişilerin itibarlarının zedelenmesine yol açabilecek yayınlara tepki gösterdi.
Mahinur Özdemir Göktaş’a Aileler İçin Çağrı
Özel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş üzerinden de değerlendirmelerde bulundu. Göktaş’ın babasıyla ilgili iddiaların kısa sürede gündeme gelip karşılık bulduğunu söyleyen Özel, başka soruşturmalarda yakınları uzun süre suçlamalara maruz kalan ailelerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekti.
Ekrem İmamoğlu’nun ailesi ve çocukları üzerinden örnekler veren Özel, soruşturmalarda ailelerin ve çocukların hedef hâline getirilmesini eleştirdi. Göktaş’a, benzer mağduriyetler yaşayan ailelerle bir araya gelmesi ve onların yaşadıklarını anlaması çağrısında bulundu.
Konuşmasının sonunda elinde bilgi veya belge bulunan kişilere bunları açıklamaları yönünde seslenen Özel, fon şirketleriyle ilgili iddiaların aydınlatılması için ilgili isimlerin ve işlemlerin kamuoyuna açıklanmasını istedi.