tv100'de yayınlanan “İsmail Küçükkaya ile Yenigün” programının ilk konuğu CHP Genel Başkanı Özgür Özel oldu. Manisa’dan yapılan yayında Özel, kurultay tartışmalarından Cumhurbaşkanlığı adaylığına kadar birçok konuya açıklık getirdi.
Özel, Meclis’te ayağa kalkma gelenekleriyle ilgili anılarını paylaştı: Cumhurbaşkanı bir parti genel başkanıyken salona girince ayağa kalkıldığını, referandum sonrası böyle bir uygulamayı terk ettiklerini söyledi. Partiler arası saygı ve normalleşmeye vurgu yaparak, 47 yıl sonra birinci parti olmalarının ardından tüm parti liderlerini arayıp bayramda ziyaret ettiğini belirtti.
Manisa’dan verdiği örnekle yerel ilişkilerin nasıl olması gerektiğini anlattı: AK Partili ve CHP’li vatandaşların birlikte ibadet ettiğini, kabristana gittiğini, şehit ve düğün törenlerine birlikte katıldıklarını aktardı. Bu tür samimi ilişkilerin ülke geneline yayılmasını isteyerek “Hayalimdeki Türkiye”yi geri getirmekten söz etti.
Ülkenin derin bir kutuplaşma yaşadığını, normalleşmenin 31 Mart sonrası doğru bir adım olduğunu savundu. “Kimseyi pişman etmeyeceğiz” anlayışıyla hareket ettiklerini vurguladı ve liderlerin sorumluluk almasının topluma olumlu yansıyacağını ifade etti.
Özel, geçen yıl 1 Ekim’de Cumhurbaşkanı Meclis salonuna girdiğinde yaşanan duruma değinerek, bu yıl 1 Ekim’de Meclis salonunda olmayacaklarını ancak Meclis çalışmalarına sonrasında devam edeceklerini açıkladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin belediyelere ilişkin açıklamalarına atıfta bulundu: Bahçeli “Haklılar ise beraat edilmeli, suçlular cezalandırılmalı” demişti. Özel, en büyük beklentisinin Ekim ayı içinde iddianamenin çıkması olduğunu söyledi ve MHP içinden gelen “tutuksuz yargılama esastır” söylemlerine de dikkat çekti.
Terörün sonlanması için demokratik çerçevede bir çözüm gerektiğini belirtti. Şehit ailelerinin duygularına saygı gösterilmesi gerektiğini, onların rızası ve onayı alınmadan adım atılmaması gerektiğini vurguladı. Sürecin samimi yürütülmesi durumunda kimsenin zarar görmeyeceğini belirtti.
Özel, partinin zor durumda olduğunu görüp süreci baltalamak amacıyla geri çekilmenin doğru olmayacağını ifade etti. CHP’nin terörle mücadele, örgütün lağvedilmesi ve kaynakların kalkınmaya yönlendirilmesi görüşünü yineledi; bu sürecin Meclis çatısı altında yönetilmesi gerektiğini savundu.