Ömer Çelik'ten Netanyahu'nun BM Konuşmasına Eleştiri: "Başlı Başına Bir Trajedidir"
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasına ilişkin, "Sanık sandalyesinde oturması gereken bir kişinin BM kürsüsünde konuşuyor olması, uluslararası hukuk açısından başlı başına bir trajedidir" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, A Haber ve CNN Türk yayınlarına telefon bağlantısıyla katılarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu’ndaki konuşmasına tepki gösterdi.
Çelik'ten Sert Tepki
Çelik, Netanyahu’nun BM kürsüsünde konuşmasının uluslararası hukuk açısından trajedi olduğunu vurguladı. “Sanık sandalyesinde oturması gereken bir kişinin Birleşmiş Milletler kürsüsünde konuşuyor olması, uluslararası düzen ve hukuk açısından başlı başına bir trajedidir” diyen Çelik, bu durumun BM’nin meşruiyetini zedelediğini ifade etti.
Netanyahu’nun çağrı cihazını elinde silah gibi kullanarak kürsüye çıktığını belirten Çelik, söz konusu kişinin soykırım suçunu sürekli hatırlattığını ve eylemlerini sürdüreceğini söyledi. “Konuşan kişi bir katil ve ‘Netanyahu şebekesi’ dediğimiz bir terör örgütünün başında” değerlendirmesini yapan Çelik, Netanyahu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef almasının BM açısından bir sınavın verilemediğini gösterdiğini kaydetti.

“BU MESELE İNSANLIKLA NETANYAHU ŞEBEKESİ ARASINDA BİR MESELEDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın insanlık ittifakının en güçlü sesi olduğunu belirten Çelik, Netanyahu şebekesinin Erdoğan dışında kimseye cevap vermediğini, verdikleri yanıtların ise itiraf niteliği taşıdığını söyledi. Lübnan ve Suriye’yi işgal eden, bölge ülkelerini tehdit eden bu yapının Türkiye’ye yönelik gerilim alanları oluşturmaya çalıştığını anlatan Çelik, “Bu şebekeyle yakınlaşarak kendi ülkesinin güvenliğini sağlayabileceğini düşünen birisi varsa, o da çok büyük bir yanılgı içerisindedir” dedi.
Çelik, konunun İsrail ile Türkiye arasında değil, bütün insanlıkla Netanyahu şebekesi arasında bir mesele olduğunu vurguladı.
“TÜRKİYE’NİN YERİ, İNSANLIK İTTİFAKININ YANIDIR”
Erdoğan’ın yıllar önce BM kürsüsünden “İsrail’in sınırları neresidir?” diye sorduğunda yaşanan sessizliği hatırlatan Çelik, soykırımın dile getirilmesiyle vicdanlı insanların aynı görüşü paylaştığını, hükümetlerin ise geri durduğunu belirtti. Son BM toplantısında ise hükümet temsilcilerinin Erdoğan’la aynı cümleleri kurduğuna dikkat çekti.

“NETANYAHU’YLA YAN YANA DURMAK, İNSANLIKLA KARŞI KARŞIYA GELMEK DEMEK”
Netanyahu’nun konuşmasında Türkiye, Suriye, Hamas ve Kürtler başlıklarını birbirine bağlamasının tesadüf olmadığını söyleyen Çelik, ABD Başkanı Trump’ın barış planının ikinci aşamasını Hamas’ın kabul etmesine rağmen Netanyahu tarafının süreci geciktirdiğini ifade etti. “Barıştan kaçan taraf, Netanyahu ve şebekesidir” diyen Çelik, Netanyahu’nun Kürtleri İran’a karşı kışkırtma stratejisinin boşa çıktığını, şimdi ise hırçınlıkla bazı grupları yanına çekmeye çalıştığını kaydetti.
Netanyahu’nun Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile anlaşmalarına değinen Çelik, “Bir lider kendi ülkesinin Netanyahu şebekesiyle iç içe girerek güvenliğini sağlayabileceğini düşünüyorsa bu, son derece sağduyudan yoksun bir hareket olur” dedi.
“O KÜRSÜDE KONUŞMASINA İZİN VERİLEN KİŞİ, BİR KATİL”
CNN Türk yayınında konuşan Çelik, “O kürsüde konuşmasına izin verilen kişi, bir katil. Ve eninde sonunda bir insanlık mahkemesi önünde soykırım suçundan yargılanacak birisi” yorumunu yaptı. Erdoğan’ın sözlerine İsrail tarafından anında karşılık verilmesine dikkat çeken Çelik, insanlık ittifakının en etkili sesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu vurguladı.

“ORADA ASIL KATLİAM MAKİNESİ O ÇAĞRI CİHAZINI TAŞIYAN NETANYAHU”
Çelik, Netanyahu’nun Erdoğan’a yönelik saldırısının Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yapıldığını belirterek, “Bu katilleri bir kere daha hem insancıl hukuk açısından hem tarih önünde hem de bütün vicdani değerler açısından Cumhurbaşkanımızın sözleriyle mahkum etmiş oluyoruz” dedi. Netanyahu’nun BM’nin kapısından içeri sokulmaması gerektiğini söyleyen Çelik, “Orada asıl katliam makinesi, o çağrı cihazı değil, o çağrı cihazını taşıyan Netanyahu” ifadesini kullandı.