Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile birlikte resmi temaslar kapsamında Pakistan’a gitti. Başkent İslamabad’da gerçekleşen ziyarette, Bakan Güler, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Mareşal Zaheer Ahmed Baber Sidhu ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündemini, ikili savunma ilişkileri, bölgesel güvenlik meseleleri ve savunma sanayi iş birlikleri oluşturdu.
Bakan Güler'in Pakistan Temasları
Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Sidhu, Türkiye ile Pakistan arasındaki tarihi ve güçlü kardeşlik bağlarına dikkat çekerek; savunma alanındaki ilişkilerin, ileri düzey eğitim programları ve havacılık teknolojileriyle daha da derinleşmesi gerektiğini belirtti. Sidhu, iki ülke arasındaki stratejik uyumu ve ortak hedefleri güçlendirmek için kararlı olduklarını ifade etti.
Bakan Güler ise Pakistan Hava Kuvvetleri'nin Hindistan ile yaşanan son gerginlikte sergilediği başarılı performansı övdü. Operasyonel hazırlık seviyesi ve kararlı duruşunun altını çizen Güler, Pakistan'ın egemenliğini savunma konusundaki tutumunu takdir etti. Bu tür başarıların, iki ülkenin askeri kapasite ve tecrübelerini paylaşması açısından da önemli olduğunu belirtti.
Görüşmede Türkiye ile Pakistan arasındaki savunma sanayii iş birlikleri de ele alındı. Bakan Güler, özellikle ileri avionik sistemler ve insansız hava araçları (İHA) gibi yüksek teknolojili alanlarda yürütülebilecek ortak projelerin iki ülke için stratejik değer taşıdığını vurguladı. Güler, bu teknolojilerdeki bilgi ve üretim paylaşımının, iki ülkenin savunma kabiliyetini artıracağına işaret etti.