MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, X platformundaki (eski adıyla Twitter) paylaşımların altındaki yorumlarda Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve İnfaz Kanunu ile ilgili yakınmaların yer aldığını belirterek ceza ve usul konularında kısa bilgiler paylaştığını açıkladı.
Ceza Muhakemesinin Başlangıcı ve İspat İlkeleri
Yıldız, ceza muhakemesinin bir suçun işlendiğine dair şüpheyle başladığını ve bu şüphenin giderilerek maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için vicdani ispat ilkelerinin getirildiğini belirtti. Hâkimin, tarafların aktif katılımıyla tartışılmış hukuka uygun delillere dayanarak karar vermesi gerektiğini vurguladı.
Ceza muhakemesinde delillerin önceden hazırlanmasının mümkün olmadığını ifade eden Yıldız, delil serbestîsi ilkesinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ceza hâkimi, geçmişte yaşanmış bir olayı tespit etmeye çalıştığı için dağınık haldeki delilleri taraflarla bağlı olmadan değerlendirmek zorundadır.
Vicdani İspat ve Gizli Tanık Beyanı
Vicdani ispatın matematik kesinliğe sahip olmadığını belirten Yıldız, bunun hâkimin duruşmada tartışılmış delillere, akıl ve bilimin rehberliğinde hukuka uygun şekilde oluşan kanaati olduğunu kaydetti. Şüpheli ve sanık beyanlarının hem savunma hem de ispat aracı olduğunu ifade etti.
Gizli tanık beyanının tek başına hükme esas alınamayacağını söyleyen Yıldız, savunma hakkına saygı gösterilmesi ve sanığa gizli tanığa soru sorma hakkı tanınması gerektiğini belirtti.
Emareler, Dijital Veriler ve Şüphenin Yorumu
Emarelerin tek başına ispat gücünün sınırlı olduğunu dile getiren Yıldız, illiyet bağına işaret eden anlamlı emarelerin hükme esas alınabileceğini kaydetti. Dijital verilerin de emare kategorisinde değerlendirilmesi ve bilirkişi incelemesinin gerekli olduğunu söyledi.
Cumhuriyet savcısının davayı kazanma motivasyonuyla hareket etmediğini, sanık aleyhine mutlak delil toplamadığını ve beraat mütalaası verebileceğini belirten Yıldız, şüphenin sanık lehine yorumlanması ilkesinin suçsuzluk karinesinin sonucu olduğunu vurguladı. Sanığın susmasının diğer delillerin gücüne göre değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.