Mavi Vatan-2026 Tatbikatı İsrail'i Salladı: Benzeri Görülmemiş Bir Güç Gösterisi

Mavi Vatan-2026 Tatbikatı İsrail'i Salladı: Benzeri Görülmemiş Bir Güç Gösterisi

Türk 'nin Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz'de aynı anda gerçekleştirdiği devasa -2026 Tatbikatı, uluslararası arenada yankı uyandırmaya devam ediyor.

11.04.2026 10:16

Tatbikatın canlı atış safhasında sergilenen performans, askeri uzmanlardan tam not aldı. İsrail medyasında geniş yer bulan haberlerde, Bayraktar TB3 insansız hava aracının deniz hedeflerini başarıyla imha etmesi "dünya çapında bir ilk" olarak nitelendirildi. Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki bu hamlesi, insansız sistemlerin modern deniz savaşlarındaki belirleyici rolünü bir kez daha kanıtladı.

Donanma Küresel Bir Güce Dönüştü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nun açıklamalarına atıfta bulunan yabancı basın kuruluşları, Türk donanmasının artık sadece bölgesel değil, küresel ölçekte etkili bir aktör haline geldiğini vurguladı.

Modern savaş gemileri, gelişmiş deniz platformları ve insansız sistemlerin entegrasyonu, Türkiye’nin denizlerdeki operasyonel kabiliyetini zirveye taşıdı.

Haberlerde, Türkiye’nin yerli savunma sanayisindeki üretim hızı da dikkat çekici verilerle paylaşıldı. Türk tersanelerinde halihazırda büyük bir inşa süreci devam ediyor:

Toplam 41 askeri gemi üretiliyor. 37 gemi Deniz Kuvvetleri, 4 gemi ise Sahil Güvenlik için hazırlanıyor. Kısa vadede aynı anda 50 askeri gemi üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor.

Yeni Uçak Gemisi Yolda

Mavi Vatan-2026’nın ortaya koyduğu vizyonun en heyecan verici parçası ise uçak gemisi projesi oldu. İsrail basını, Türkiye’nin yeni uçak gemisi projesi üzerindeki çalışmaların hızla sürdüğünü ve bu adımın Doğu Akdeniz’deki denklemleri tamamen değiştirebileceğini belirtti.

Sıradaki Haber Yükleniyor