Konya Semalarında Anadolu Kartalı Tatbikatı

Konya Semalarında Anadolu Kartalı Tatbikatı

Türkiye'nin ev sahipliğinde Konya'da düzenlenen Anadolu Kartalı Tatbikatı, bu yıl da geniş uluslararası katılımla gerçekleşiyor. Tatbikat 4 Temmuz'a kadar sürecek.

03.07.2025 16:39

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2001 yılından bu yana Konya’daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda düzenlenen Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı, bu yıl da geniş katılımla gerçekleştiriliyor.

23 Haziran'da başlayan tatbikat, 4 Temmuz’a kadar sürecek. Gerçek harekât ortamına benzetilmiş senaryolarla yürütülen bu eğitim, pilotlar ile hava savunma ve kontrol personelinin yetkinliklerini artırmayı hedefliyor.

Tatbikata bu yıl Türkiye'nin yanı sıra ABD, Azerbaycan, Katar, Macaristan, Suudi Arabistan, Ürdün ve NATO AWACS fiili olarak katıldı. Bulgaristan, Brezilya, Malezya, Mali ve Nijerya ise gözlemci olarak yer aldı.

Türkiye; F-16 savaş uçakları, ANKA-S ve Akıncı insansız hava araçları (İHA), F-4E/2020, E-7T HİK erken ihbar uçağı, CN-235 ve KC-135R tanker uçaklarıyla tatbikatta boy gösterdi. Deniz Kuvvetleri de üç fırkateyniyle tatbikata destek verdi.

Katılımcı ülkeler ise şu platformlarla temsil edildi:

ABD: 12 adet F-16

Azerbaycan: 2 adet SU-25

Katar: 3 adet Eurofighter

Macaristan: 3 adet JAS-39 Gripen

Suudi Arabistan: 6 adet F-15

Ürdün: 3 adet F-16

NATO: 1 adet E-3A AWACS (erken uyarı ve kontrol uçağı)Anadolu Kartalı’nın Amacı ve Önemi

Anadolu Kartalı Tatbikatı, müşterek ve birleşik harekât usullerinin test edilip geliştirilmesini amaçlıyor. Aynı zamanda, gerçek harekât şartlarında görev kayıplarını en aza indirerek operasyonel etkinliği artırma hedefi taşıyor. Pilotların ve hava savunma personelinin eğitimi, uluslararası askeri iş birliği ve karşılıklı uyum açısından kritik bir platform oluşturuyor.

Konya’daki Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, dünyada benzer kapasiteye sahip sadece üç taktik merkezden biri ve Avrupa’nın tek taktik eğitim üssü olma özelliğini taşıyor. Eğitim uçuşları, 300x400 kilometrekarelik dev bir hava sahasında, özellikle Tuz Gölü çevresinde yapılıyor.

Merkez, bugüne kadar 16 ülkenin katılımıyla 27 uluslararası, 27 milli olmak üzere toplam 54 dönem eğitim gerçekleştirdi. Bu süreçte yaklaşık 27 bin sorti uçuş icra edildi.

Sıradaki Haber Yükleniyor