Gazze’ye insani yardım ulaştırmak ve İsrail’in uyguladığı ablukayı kırmak amacıyla Uluslararası Özgürlük Filosu, 11 gemiden oluşan ikinci filo olarak Akdeniz’e açıldı. Filoda, 40’tan fazla ülkeden yüzlerce aktivist yer alıyor. Bu hareket, kısa süre önce İsrail tarafından alıkonulan Sumud Filosu’nun ardından başlatılan yeni bir dayanışma girişimi olarak görülüyor.
İlk filoda yer alan aktivistlerin İsrail güçlerince gözaltına alınması, uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Yeni filonun amacı, aynı rotayı izleyerek Gazze’ye gıda, ilaç ve temel ihtiyaç malzemeleri ulaştırmak.
İsrail’in Engellemelerine Rağmen Mücadele Sürüyor
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve yaklaşık iki yıldır süren abluka politikası, bölgede derin bir insani krize yol açtı. Uluslararası kurumların sessizliğine tepki gösteren sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucuları, bu girişimle Filistin halkına doğrudan destek sağlamayı hedefliyor.
Yetkililer, Uluslararası Özgürlük Filosu’nun sadece bir yardım girişimi değil, aynı zamanda Gazze’deki soykırıma karşı küresel bir vicdan hareketi olduğunu vurguluyor. Filonun yolculuğu, dünya genelinde pek çok ülkede barış yanlısı gösterilerle destekleniyor.
İstanbul’da Gazze İçin Kitlesel Yürüyüş Hazırlığı
Filoya destek amacıyla Türkiye’de de büyük bir etkinlik düzenlenecek. Filistin’e Destek Platformu ve İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından organize edilen yürüyüş, yarın (Pazar günü) gerçekleştirilecek.
Yürüyüş, öğle namazının ardından Ayasofya Camii’nden başlayacak ve Eminönü Meydanı’nda son bulacak. Etkinliğin amacı, hem Gazze’deki soykırıma dikkat çekmek hem de denizde ilerleyen Özgürlük Filosu’na moral desteği vermek olarak açıklandı.
Organizatörler, yürüyüşe katılacak herkesi barışçıl bir dayanışma ruhuyla hareket etmeye davet etti. Ayrıca, katılımcıların Filistin bayrakları ve “Gazze’ye Özgürlük” temalı dövizlerle yürümesi planlanıyor.